На Грибовицькому сміттєзвалищі почали дегазацію полігону

На Грибовицькому сміттєзвалищі почали дегазацію полігону

Укрінформ
На Грибовицькому полігоні розпочались роботи із дегазації. На станції відбуватиметься переробка метану і генеруватиметься електроенергія. Планована потужність станції на Грибовицькому полігоні становитиме до 500 кВт/год»

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Львівської міськради.

За інформацією директора ЛКП «Зелене місто» Святослава Євтушенка, облаштування станції дегазації відбувається у рамках технічної рекультивації, яка триває на звалищі. Роботи виконує компанія «Кліaр Енерджі».

«Передбачається, що станція запрацює до кінця року. На ній відбуватиметься переробка метану. У результаті генеруватиметься електроенергія. Наразі спеціалісти «Кліар Енерджі» приступили до буріння свердловин», - зазначив Євтушенко.

Тим часом станція дегазації на Грибовицькому полігоні стане 15-ою такою станцією, яку облаштовують спеціалісти «Кліар Енерджі». Наразі такі станції облаштовані в Харкові, Хмельницьку, Білій Церкві, Івано-Франківську, Тернополі, Дніпрі та на найбільшому полігоні ТПВ України - Дальницьких кар'єрах (біля Одеси) та в інших містах України.

За словами головного інженера компанії Івана Самусенка, впродовж двох місяців на полігоні буритимуть свердловини і прокладатимуть труби.

Читайте також: ЄБРР затвердив підрядника, який збудує сміттєпереробний завод у Львові

«По них звалищний газ буде надходити на станцію дегазації. Вже у двигуні внутрішнього згорання доставлений із полігону метан утилізовуватиметься. Енергія, виділена при згоранні, буде спрямована на генерацію електрики. Планована потужність станції на Грибовицькому полігоні становитиме до 500 кВт/год», - розповів Самусенко.

Сума приватних інвестицій у проєкт перевищує 16 млн грн.

Львівський полігон твердих побутових відходів (Грибовицьке сміттєзвалище) — єдине легальне місце для скупчення сміття зі Львова та довколишніх сіл. Діє з 1958 року поблизу села Великі Грибовичі піді Львовом. Площа звалища становить понад 38 га.

Питання щодо закриття Грибовицького сміттєзвалища й будівництва сміттєпереробного заводу в Львові підіймалося неодноразово з кінця 1990-х років. 43 підприємства з 14 країн світу пропонували побудувати сміттєпереробний завод, однак Львівська міська рада відмовила усім їм, адже в межах міста побудувати такий завод немає можливості. Отримання землі під завод в межах області блокувалося.

28 травня 2016 року на території Грибовицького сміттєзвалища почалася велика пожежа, стався обвал твердих побутових відходів, внаслідок чого під завалами загинули троє рятувальників.

В подальшому сміття несанкціоновано вивозили до центру та півдня країни, що викликало супротив місцевого населення та відкрито кримінальне провадження щодо організаторів перевезень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-