На Дніпропетровщині викрили прибічників «відновлення СРСР», які хотіли створити фейкові ради

На Дніпропетровщині викрили прибічників «відновлення СРСР», які хотіли створити фейкові ради

Фото
Укрінформ
СБУ припинала діяльність групи, яка хотіла заснувати фейкові «народні ради» та «силові структури» на Дніпропетровщині.

Про це йдеться у повідомленні пресцентру СБУ, передає Укрінформ

За інформацією спецслужби, місцева жителька з «досвідом роботи» у процесах створення псевдовладних утворень залучила до участі в антидержавних заходах майже 100 осіб. Усе це - за координації російської ГО «Верховный Совет СССР».

Читайте також: На Півдні України посилюються сепаратистські настрої - Чийгоз

Так звана «председатель Верховного Совета УССР» роздавала учасникам групи «справки о гражданстве СССР». Вона також проводила агітацію серед громадян із закликом взяти участь у «псевдовиборах» нових державних органів.

Оперативники спецслужби встановили, що у формуванні «силового блоку» фейкових органів Дніпропетровської області взяли участь члени незареєстрованого осередку російського «Международного союза советских офицеров».

СБУ зупинила спробу псевдовиборів на Дніпропетровщині / Фото: СБУ

Під час обшуків за місцями проживання організатора і активних учасників групи правоохоронці виявили: документацію фейкових «народних рад»; комп’ютерну техніку, яку зловмисники використовували для виготовлення так званих довідок про громадянство СРСР; списки учасників групи; листування з кураторами з РФ.

Читайте також: Контррозвідка СБУ викрила російського агента, якій збирав дані про військових

У межах кримінального провадження за ч. 2 ст. 436-1 (виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів) Кримінального кодексу України тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин правопорушення і притягнення до відповідальності причетних осіб.

Як повідомляв Укрінформ, на Запоріжжі СБУ викрила сепаратистів, які агітували за відродження СРСР. За даними досудового слідства, учасники групи входили до одного з проросійських радикальних рухів, який виступає за «відродження оновлених республік СРСР». За задумом замовників, фігуранти мали агітувати населення за повернення у «правове поле СРСР».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-