До роковин аварії на ЧАЕС у центрі Харкова запалили свічки

До роковин аварії на ЧАЕС у центрі Харкова запалили свічки

Фото
Укрінформ
Акція "Запали свічку" відбулась увечері 25 квітня біля пам'ятного знака чорнобильцям у Молодіжному парку в центрі Харкова.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Тут зібралися понад півсотні ліквідаторів-чорнобильців та переселенців із зони ЧАЕС. Багато хто прийшли сім'ями, з дітьми й онуками. Акція почалася з хвилини мовчання в пам'ять про жертв аварії, після чого учасники запалили 150 свічок, викладених на асфальті у формі знака радіації, та запустили в небо 300 білих повітряних кульок - символів пам'яті.

Акція «Запали свічку» в Харкові / Фото: В'ячеслав Мадієвський, Укрінформ

"Головна проблема в чорнобильців - забезпечення медичного обслуговування та санаторного лікування. Пандемія ускладнила вирішення цих питань. Харківський обласний спеціалізований диспансер радіаційного захисту населення, також відомий як "чорнобильська лікарня", - єдиний з таких медичних закладів в Україні обрано як опорний для лікування хворих на коронавірус. Якщо раніше в цій лікарні було 240 ліжок для чорнобильців, то тепер залишилося 100. Ми розуміємо важливість боротьби з коронавірусом (тим більше, що серед пацієнтів з COVID-19 є й чорнобильці), але просимо владу не забувати про основний профіль цього медичного закладу. Тим більше, що число ліквідаторів з кожним роком зменшується. Якщо у 2019 році померли 340 чорнобильців, то у 2020-му - 380", - розповів керівник Харківської міської громадської організації "Союз Чорнобиль Україна" Анатолій Губарєв.

Читайте також: Інститут нацпам'яті ініціював загальноукраїнську акцію до 35-х роковин Чорнобиля

За його словами, організація допомагає чорнобильцям вирішувати не тільки медичні питання, а й правові та соціальні: "Зокрема, ми домоглися того, що вдови чорнобильців без підтвердженого статусу оплачують лише 50% комунальних платежів, решта погашається з міського бюджету. Ініціюємо вирішення цього питання й на рівні області".

"Є певна дискримінація в нарахуванні пенсій для чорнобильців. Так, у тих, хто був призваний через військкомати, пенсія вдвічі вища, ніж у цивільних. Це питання потребує розв'язання, і ми не залишаємо його без уваги", - зазначив Губарєв.

Він додав, що зараз в Харкові й області мешкають 19,8 тис. громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. З них 9,8 тис. - учасники ліквідації, в тому числі 6,6 тис. - інваліди.

Читайте також: Чорнобиль. Доля батальйону приречених

Як розповів учасник ліквідації наслідків катастрофи Валерій Ємець, улітку 1987 року він командував взводом батальйону дезактивації техніки в зоні ЧАЕС: "Тоді зона була настільки ж небезпечною, як і роком раніше. Зараз маю інвалідність, пенсіонер. Традиційно приходжу до пам'ятного знаку чорнобильцям у Молодіжному парку, щоб побачитися з тими, хто живий, і запалити свічку в пам'ять про тих, кого немає з нами. Ця пам'ять - на віки".

Як повідомили в Харківській міськраді, вранці 26 квітня в усіх храмах і монастирях міста пройде акція "Чорнобильський дзвін" - у пам'ять про загиблих внаслідок катастрофи на ЧАЕС. Біля пам'ятного знаку в Молодіжному парку відбудеться покладання квітів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-