Біля Львівської ратуші підняли прапор Пласту — з нагоди дня першої присяги

Біля Львівської ратуші підняли прапор Пласту — з нагоди дня першої присяги

Укрінформ
Пласт у Львові святкує 109-ту річницю з Дня першої пластової присяги: 12 квітня 1912 року вважається початком відліку життя організації. На флагштоку біля Ратуші підняли пластовий прапор.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

Зазначається, що у 1908 р. засновник скаутського руху Бейден-Пауел видав книжку «Скаутинг для хлопців», яка була перекладена багатьма мовами світу. Українською мовою її переклав Олександр Тисовський, один із засновників перших пластових (скаутських) гуртків при Академічній гімназії у Львові. Незалежно від Тисовського пластові гуртки почали також творити Іван Чмола та Петро Франко. Тисовський розробив систему пластових проб (завдань), які мали виконати пластуни, для того, щоб отримувати нові звання та вдосконалювати себе. За кілька місяців діяльності, 12 квітня 1912 р., першу пробу на ступінь «учасника» здали та прийняли Пластову присягу на вірність Богові та Україні близько 40 осіб, що вважається офіційною датою заснування «Пласту».

Як повідомляють у Львівській облдержадміністрації, в області є понад 3 тис. пластунів, включно зі Станицею Львів. Осередки Пласту діють у 30 містечках та селах Львівщини. Ще 10 ініціативних груп подали запити на створення

«На жаль, сьогодні ми не можемо вийти усі разом на площу, розгорнути великий прапор, заспівати гімн Пласту та пластовий обіт. Але ми об’єднуємося з пластунами з усього світу віртуально. У нас є 12-годинний онлайн-марафон, де в програмі квест, майстерки, привітання, спогади пластунів зі складання своєї присяги, дискусії та навіть онлайн-ватра з можливістю замовити свою улюблену пісню», - зазначила керівник Львівської округи Пласт – НСОУ, Юля Катинська.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 13 січня 2020 року підписав Закон “Про визнання пластового руху та особливості державної підтримки пластового, скаутського руху”. Документ визнає історичний внесок пластового руху в освіту дітей і молоді, здобуття та становлення української державності й створює засади державної політики щодо сприяння розвитку пластового, скаутського руху. Прийняття Закону – це визнання державою Пласту, тобто згадані сотні людей, які виховувались організацією і загинули за Україну, відмічено й великий внесок пластового руху в становленні Української держави, в громадянську освіту молоді, національно-патріотичне виховання.

2021 рік важливий для пластунів, адже цьогоріч, організація відзначає 30 років від офіційної реєстрації.

Фото: Олександр Мазуренко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-