Купівля одеського «Краяну»: САП передала до суду справу проти трьох обвинувачуваних

Купівля одеського «Краяну»: САП передала до суду справу проти трьох обвинувачуваних

Укрінформ
Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури передали до Вищого антикорсуду справу щодо трьох осіб, які обвинувачуються в організації заволодіння коштами місцевого бюджету під час придбання будівель заводу “Краян”.

Як передає Укрінформ, про це інформує пресслужба САП у Фейсбуці.

“6 квітня 2021 року прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури передали до Вищого антикорупційного суду обвинувальний акт щодо трьох осіб, які обвинувачуються у заволодінні коштами місцевого бюджету Одеси під час придбання будівель ВАТ «ХК «Краян» та у спробі їх легалізації”, - йдеться в повідомленні.

В Антикорупційній прокуратурі уточнили, що перед закінченням досудового розслідування за цим же фактом стосовно посадовців Одеської міськради, матеріали стосовно невстановлених осіб, які організували вчинення цих кримінальних правопорушень, було виділено в окреме провадження, яке наразі закінчене.

За інформацією відомства, дії двох з цих осіб (на час інкримінованого злочину – колишній народний депутат України та депутат облради) кваліфіковані органом досудового розслідування як організаторів зазначених кримінальних правопорушень.

“Дії ще одного обвинуваченого (колишнього депутата районної ради, керівника однієї з громадських організацій, назва якої вказує на антикорупційну спрямованість діяльності) кваліфіковано як пособника у вчиненні зазначених дій”, - уточнюється у повідомленні.

Правоохоронці встановили у ході досудового розслідування, що екснардеп і депутат облради влітку-восени 2016 року організували із залученням посадовців Одеської міськради заволодіння коштами місцевого бюджету Одеси у сумі більше 92 млн гривень.

“Корупційну схему, за версією обвинувачення, реалізовано під виглядом купівлі будівлі збанкрутілого заводу «Краян» за завідомо завищеною ціною. В подальшому надмірно сплачені кошти співучасники ймовірно планували легалізувати через підприємство з ознаками фіктивності, засновник та керівник якого, як встановлено, проживала на непідконтрольній території Луганської області. Однак своєчасні дії сторони обвинувачення щодо накладення арешту на майно завадили перерахуванню бюджетних коштів. Указана сума перебуває в управлінні АРМА”, - зазначили у пресслужбі.

Окремо у САП пояснили, що кримінальне провадження за обвинуваченням мера Одеси та інших осіб після скасування виправдувального вироку Малиновського райсуду Одеси перебуває у провадженні Вищого антикорсуду.

Читайте також: Суд скасував виправдувальний вирок Труханову

Як повідомлялося, детективи НАБУ оголосили підозру меру Одеси Геннадію Труханову, депутату Олeгу Бабeнку, колишньому народному депутату Олeксандру Дубовому, eксдeпутату Кілійської райради Одeської області Анатолію Коломійцю та eкспомічниці міського голови Одеси Труханова Альоні Поповій. Їх підозрюють у заволодінні понад 92 мільйонами гривень з міського бюджету Одеси. За версією слідства, підозрювані купили приміщення заводу «Краян» за вдвічі завищеною ціною.

11 лютого 2021 року у Центрі протидії корупції поінформували, що Апеляційна палата ВАКС скасувала виправдувальний вирок одеському меру Труханову і його спільникам у справі про ймовірне розкрадання 92 млн грн під закупівлі одеською міською радою будівель заводу “Краян”. Справу передали на новий розгляд до першої інстанції, який має здійснити Вищий антикорупційний суд.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-