СБУ викрила мережу агітаторів, які закликали до повалення конституційного ладу

СБУ викрила мережу агітаторів, які закликали до повалення конституційного ладу

Фото
Укрінформ
Кіберфахівці Служби безпеки України викрили міжрегіональну мережу інтернет-агітаторів на проведенні інформаційних операцій проти України за завданням іноземної сторони. 

 Як передає Укрінформ, зловмисники в інтернеті закликали до повалення конституційного ладу та порушення територіальної цілісності держави, повідомляє пресцентр СБУ.

Під час обшуків за місцем проживання зловмисників у Чернігівській, Сумській областях, Запоріжжі та Одесі правоохоронці виявили комп’ютерну техніку та мобільні пристрої із доказами протиправної діяльності в інтересах іноземної сторони на шкоду державній безпеці України.

В СБУ повідомили, що у Чернігові зловмисник через інтернет поширював матеріали, де закликав до зміни меж державного кордону нашої країни, розповсюджував завідомо неправдиву інформацію про ЗСУ для дискредитації українських військових, популяризував бойовиків в ОРДЛО.

Для проведення антиукраїнської діяльності зловмисник адміністрував кілька груп у соціальних мережах, використовуючи спеціально створені акаунти. Інформацію для своїх «публікацій» отримував з пропагандистських інтернет-видань РФ та сайтів незаконних збройних формувань.

У межах кримінального провадження за ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканість України) Кримінального кодексу України тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин правопорушення.

У Прилуках Чернігівської області місцевий житель в інтернеті закликав до захоплення державної влади. Ворожу агітацію зловмисник розповсюджував на власній сторінці однієї з популярних соцмереж.

Наразі йому повідомлено про підозру за ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) Кримінального кодексу України.

На Сумщині викрито мешканця Конотопа, який через одну із заборонених в Україні соцмереж поширював матеріали із публічними закликами до зміни меж держкордону нашої країни та насильницького повалення конституційного ладу.

Читайте також: Підготовка фахівців з кібербезпеки є визначальним напрямом для академії СБУ - ректор

Зловмиснику повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 110 та ч. 2 ст. 109 ККУ.

У Запоріжжі заблоковано діяльність інтернет-агітатора, який розміщував на персональних сторінках забороненої в нашій країні соцмережі заклики до порушення територіальної цілісності України. Також перевіряється його причетність до діяльності незаконних збройних формувань в ОРДЛО.

В Одесі було викрито адміністратора груп у соціальних мережах, який закликав до порушення громадського порядку, повалення конституційного ладу та зміни меж державного кордону.

Слідчі органів безпеки повідомили зловмиснику про підозру за ч. 1 ст. 110 ККУ.

Кіберфахівці Служби безпеки України і надалі вживатимуть всіх можливих заходів, спрямованих на виявлення та блокування спроб іноземних спецслужб використовувати інтернет-простір для проведення діяльності, що суперечить інтересам нашої держави.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-