Розслідування пожеж на Луганщині: ТСК Ради у вівторок заслухає силовиків

Розслідування пожеж на Луганщині: ТСК Ради у вівторок заслухає силовиків

Укрінформ
Тимчасова слідча комісія Верховної Ради з розслідування причин масштабних пожеж на Луганщині незадоволена ходом слідства з боку правоохоронних органів.

Як передає Укрінформ, про це у програмі "На самом деле: Украина" телеканалу "Дом" сказав перший заступник голови Комітету Верховної Ради з прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій, член цієї ТСК Максим Ткаченко.

"Тимчасова слідча комісія ВР була створена, коли ми побачили, що правоохоронні органи не займаються розслідуванням недбалості після того, як сталися ці пожежі... Недбалості, пов'язаної й із запобіганням цих пожеж, й з евакуацією, й з оповіщенням людей. А найголовніше - недбалість з виплатою людям компенсацій, допомоги людям, після того, як ця біда трапилася", - пояснив Ткаченко.

За фактами пожеж на Луганщині відкрито сім кримінальних справ стосовно представників ДСНС, обласної та місцевої влади, але в парламенті незадоволені ходом розслідування, підкреслив він.

Депутат пояснив, що парламентарії чули запевнення місцевої влади, правоохоронців та рятувальників після першої пожежі в липні, що подібне не трапиться знов. Але коли у серпні сталося ще одна пожежа, а згодом - третя, це вже "надзвичайне", обурився Ткаченко. У зв'язку з цим комісія ВР активно включилася у процес розслідування причин пожеж.

"У вівторок у нас буде зустріч з представниками силовиків. На цей момент я не володію точною інформацією, але я впевнений, що з'явилися нові кримінальні справи. Я впевнений, що їх більше, і буде ще більше, тому що ми всього лише працюємо три місяці. За регламентом - ми можемо працювати шість місяців. А потрібно буде - ми продовжимо роботу", - заявив представник ВР з прав людини.

Він повідомив, що компенсацію збитків від пожеж на цей час отримали близько 75% постраждалих. При тому, що гроші на виплати було виділено торік. Над виплатами іншим людям зараз працюють.

Читайте також: Уряд урегулював питання виплати допомоги постраждалим від пожеж на Луганщині

Як повідомлялося, масштабні пожежі вирували на Луганщині влітку та восени минулого року. Загинули 16 людей. Через шквальний вітер вогонь поширився на понад 30 тис. га. Постраждали 32 населених пункти. Повністю згоріли 657 будинків. У гасінні пожежі "на папері", тобто у фальсифікації актів про виконану роботу під час масштабних пожеж, підозрюють працівників ДСНС в Луганській області.

Читайте також: Рада планує суттєво збільшити штрафи за лісові та інші пожежі

Верховна Рада 2 грудня створила ТСК з розслідування причин виникнення у 2020 році масштабних пожеж у Луганській області, а також дій/бездіяльності Луганського обласного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій і Луганської обласної військово-цивільної адміністрації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-