Пожежа в Тереблі: Нежилий житловий комплекс

Пожежа в Тереблі: Нежилий житловий комплекс

Відео
Укрінформ
Чому згоріло “мертве місто” для переселенців із Солотвина?

Житловий комплекс у селі Теребля біля Солотвина – відомий об'єкт державного будівництва. Його зводили за президенства Віктора Януковича в 2011 р., вклавши понад 120 млн грн державних грошей. У грудні 2012-го звели та здали вісім житлових будинків загалом на 116 квартир, 17 приватних садиб, школу на 300 учнів та дитсадок на півтори сотні дітей.

Але містечко залишилося мертвим: солотвинці, які живуть у зоні карстових проваль, не бажають сюди відселятися, попри загрозу життю – головним чином тому, що тут для них нема роботи, а на житло немає документів, воно “нічиє”. Тож комплекс, зведений державним коштом, стоїть пусткою. Лише з початком війни на Сході України сюди заселилися кілька сімей переселенців з Донецької та Луганської областей.

У пожежі 24 березня постраждали два із тих восьми багатоквартирних житлових будинків. Розмір завданої шкоди встановлюється експертами, суму збитків наразі не називають. Відомо, що ніхто під час пожежі не постраждав.

Відома й причина пожежі: вогонь на будинки перекинувся від сухої трави та чагарників, якими заріс, даруйте за каламбур, нежилий житловий комплекс: якби будинки були обкошені, такого масштабу пожежі (1200 квадратних метрів) не було б. Але оскільки майно – нічиє, то за ним не надто й доглядають, не прибирають і не обкошують. Таке й підпалити не шкода...

ЯКБИ НЕ ВИПАДКОВІСТЬ, ЗБИТКИ БУЛИ Б БІЛЬШІ

Цікаво, що наймасштабнішу весняну пожежу на Закарпатті помітили випадково. Пожежна бригада якраз їхала в село по сусідству гасити надвірну споруду – і побачила з траси будинки, в яких палали стіни та дах, валив чорний густий дим.

- Цю машину одразу було перенаправлено на дану пожежу, і ще додатково залучено інші сили та засоби ближніх частин ДСНС. Повідомлення про саму пожежу до нас надійшло на пів години пізніше – о 15:06, – каже речниця ДСНС в Закарпатській області Наталя Батир. – Зі слів пожежників, котрі працювали на події, було ясно, що вогонь перекинувся із сухої рослинності – про це свідчить вигоріле поле поруч. Будинки обшиті сайдингом, тому зайнялися зовнішні стіни, а потім пожежа перекинулася на дахи.

Поширенню вогню сприяв сильний вітер. Локалізували пожежу за дві години. Дуже пощастило, що на території цього соціального містечка є водойма – пожежники мали звідки брати воду, не потрібно було її підвозити, це позитивно вплинуло на швидкість локалізації вогню.

Ще один момент удачі, каже Наталя, в тому, що перекриття в цих будинках – залізобетонне. Інакше пожежа пішла б у квартири – а так згорів тільки дах на двох будинках.

- Загалом, збитки від пожежі ще встановлюватимуться, але наразі ми зафіксували, що на двох будинках у соцмістечку знищено дах та оздоблення фасаду. Всередині вогонь не завдав особливої шкоди – є задимлення, десь значні, також в одній квартирі тріснули від високої температури склопакети. Також ми не зафіксували постраждалих та жертв внаслідок пожежі, не довелося нікого евакуювати, хоча відомо, що в цих будинках неофіційно проживали люди.

ПАЛІЯМ ЗАГРОЖУЮТЬ БАГАТОТИСЯЧНІ ШТРАФИ

У свою чергу в ГУНП в Закарпатській області кажуть, що за фактом цієї пожежі відкрито кримінальне провадження – за частиною 2 ст. 194 Кримінального кодексу України (умисне знищення або пошкодження майна).

- У рамках цього провадження будуть встановлюватися обставини події, учора на місці слідчі вже здійснили огляд, вилучили докази та частково опитали свідків, – каже Ганна Дан, речниця ГУНП в Закарпатській області. – Матеріальна шкода, завдана державному майну, буде оцінена згодом, над цим наразі працюють експерти.

За її словами, у звіті з місця огляду події йдеться про те, що нібито пожежа розпочалася через спалювання сухостою, начебто бачили дітей поблизу місця загоряння. Усі ці свідчення поки що перевіряються та будуть озвучені згодом.

За ст. 194 ККУ палію чи паліям соцмістечка загрожує штраф до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до двох років, або позбавлення волі на строк до трьох років.

В ДСНС теж говорять про те, що на паліїв трави очікують нові збільшені штрафи – до 6 тисяч гривень за випалювання рослинності та її залишків, і до 12 тисяч – за ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду (нагадаємо, минулого тижня на Закарпатті горіла частина заповідної Долини нарцисів).

Але чи вдасться знайти та покарати винуватця цієї пожежі, чи правоохоронці знову розведуть руками – подивимось.

СПАЛАХНУЛО ЗА П’ЯТЬ ХВИЛИН”

Очевидець пожежі Сергій Давиденко, переселенець із Луганської області – один із небагатьох, хто живе в містечку впродовж кількох років, також розповів, що причиною пожежі в Тереблянському містечку для переселенців був підпалений поряд сухостій.

- Сталося так, що горіла трава і вітер дув дуже сильний, – розповів Сергій Давиденко. – Вогонь перекинувся на стіни, на сайдинг (зовнішнє облицювання стін будинку – ред.), звідти на дах і далі загорілось усе інше: і горище, й комунікації. Я вийшов і попробував гасити траву, але моїх сил було недостатньо для цього, дуже сильний вітер був. Там фактично 5 хвилин – і 2 будинки вже горіли.

ЗАГОРІЛОСЯ НЕВЧАСНО

Ми сконтактували із головою Буштинської тергромади Русланом Янчієм (у її складі – селище Теребля та соцмістечко для переселенців). Він розповів ще кілька цікавих подробиць.

- Тут щороку палять суху траву навколо містечка, і часто вогонь доходив до будинків, та пожежу вдавалося попередити чи вчасно загасити, – каже Руслан Янчій. – Біля соцмістечка – велике поле з травою, навколо містечка все поросло чагарниками: оскільки воно нежиле, за ним і не доглядають. Люди, котрі там живуть, прибирають та викошують траву тільки біля своїх будинків, все інше – в заростях. Це десь можна зрозуміти, але така недбалість сприяє виникненню небезпечних ситуацій, як от 24 березня.

Янчій каже, що акурат тиждень тому навколо соцмістечка влаштували суботник – силами техпрацівників школи прибрали територію навколо нежилих будинків з квартирами.

- Ми встигли викосити чагарники та траву з одного боку, і залишилося лише ззаду, там, де й виникла пожежа та звідки вогонь перекинувся на будівлі. Якби сухостою була така кількість, як до суботника, там все би вигоріло, – каже голова.

Янчій бідкається, що пожежа сталася дуже невчасно, адже процес навколо цього соцмістечка якраз зрушив з місця.

- Воно досі було безгоспним, свого часу після здачі в експлуатацію комплекс не був переданий ні у власність громади села Теребля, ні до Тячівського району. Відповідно, об'єкт не охороняється, майно постійно руйнується і розкрадається. Зараз, за ініціативи обласної влади, ми нарешті розпочали процес передачі соцмістечка на баланс громади, вже встигли замовити розробку технічної документації. Перспектива у містечка є, нарешті влада обласна долучилася до процесу і запланувала запустити тут соціальний проєкт – помешкання для малозабезпечених сімей та дітей-сиріт, яких держава має забезпечити житлом, – пояснив Руслан Янчій.

ЖИТЛО ДЛЯ СИРІТ І ПОСТРАЖДАЛИХ ВІД ПАВОДКІВ

Детальніше про плани на майбутнє цього державного об'єкту ми розпитали голову Закарпатської облради Олексія Петрова.

- В обласної влади справді є план, як вдихнути життя в цей житловий комплекс у селі Теребля Тячівського району, куди мали переселити мешканців із аварійної зони у смт Солотвино. Досі це було одночасно і грандіозним державним проєктом, і не менш грандіозним фіаско: адже в містечку, зведеному на 25 га, ніхто не живе, – каже Олексій Петров.

Справа в тому, пояснив голова облради, що після будівництва ніхто документи на ці будинки не оформив, оскільки в рамках кримінального провадження ще після здачі масиву поліція здійснила виїмку документів. Весь час вони перебували в поліції. Зараз документи знайшли та почали процес оформлення майна.

- Два тижні тому ми підписали з головою Буштинської ТГ, до якої входить село Теребля, Русланом Янчієм меморандум, в якому засвідчили спільні наміри розвивати інфраструктуру та забезпечити функціонування даного житлового комплексу. Наразі вже розроблено алгоритм офіційного оформлення та передачі комплексу у власність Буштинської громади. У майбутньому це житло передадуть людям, які цього справді потребують – багатодітним родинам, сиротам тощо. Також, за нашим задумом, 35 квартир та 5 індивідуальних будинків соцмістечка будуть передані в оперативне управління Закарпатської обласної ради і стануть частиною резервного (спеціалізованого) житлового фонду на випадок надзвичайних ситуацій – наприклад, евакуації під час паводків, які часто трапляються на Закарпатті, – каже Петров.

ПОТЕРПІЛИХ НЕМА?

- Питання, хто відновлюватиме пошкоджене майно, це найцікавіший момент,— наголосив голова Закарпатської облради. – Бо за фактом – це майно “висить у повітрі”, воно нічиє, і відповідати, по суті, нікому. Моя думка така: якщо причинно-наслідковий зв'язок щодо цієї пожежі буде встановлений і доведуть, що загоряння відбулося через спалення трави поблизу соцмістечка, відповідати доведеться місцевій громаді. Тому, якщо соцмістечко передадуть на баланс громади, вони й відновлюватимуть покрівлю за свої кошти.

Але це такий дуже особливий випадок, коли немає власника об'єкту, тому дуже важко зараз з точки зору правового поля буде визначити, хто компенсуватиме матеріальну шкоду, завдану об'єкту, наголосив Петров.

Адже наразі неможливо з'ясувати, хто тут виступає як потерпіла сторона.

Тетяна Когутич, Ужгород

Фото ДСНС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-