На Прикарпатті частина територіальних громад відчуває кадровий голод – експерт

На Прикарпатті частина територіальних громад відчуває кадровий голод – експерт

Децентралізація
Укрінформ
В Івано-Франківській області частина територіальних громад відчуває кадровий голод, відтак, вони конкурують між собою за якісні кадри.

Про це в Івано-Франківську на пресбрифінгу про процес децентралізації повідомив радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування Івано-Франківського РО Програми «U-LEAD з Європою» Максим Чопей, передає кореспондент Укрінформу.

«Особливо в тих громадах, які не є районними центрами, маємо колосальний кадровий голод, бо досі не було потреби в широкому спектрі фахівців в органах місцевого самоврядування. В сільських і селищних радах працювали по 4-6 людей, які займались наданням базових послуг органів місцевого самоврядування. Сьогодні, коли додалося 22 нові повноваження, громадам стало непросто, але голови і керівництво роблять акцент на пошуку якісних кадрів, які б могли працювати в тергромадах. Тобто, громади конкурують не лише за ресурс, але й за якісний кадровий потенціал», - зазначив Чопей.

На його переконання, розширення повноважень формування нової структури виконавчих органів територіальних громад – це один з основних викликів на сучасному етапі децентралізації.

Читайте також: У конкурсі проєктів «Волонтерство в громаді» перемогли волинські тергромади

Наступним викликом, додав Чопей, можна вважати процес передачі майна, яке було у власності районів, громадам через зміну їх повноважень.

«Ще одне проблемне питання – формування стратегій і завдань на наступний період. Голови громад розуміють, що у них є 5 років і за цей період треба щось зробити. Не завжди є чітке розуміння тих можливостей і ресурсів, які є в громадах. Дуже часто головам громад, створених із кількох сільських рад, доводиться проводити аналіз можливостей громади, пошук інвесторів і формування загального бачення того, що вони хочуть отримати в громаді через 5 років», - сказав він.

Нині, за словами Чопея, з 62-х громад, які є на Прикарпатті, лише 8 завершили процес реорганізації і не мали змін у своїй конфігурації. Фактично, 54 громади або частково, або повністю проводять реорганізацію в радах.

Серед новацій у процесі децентралізації, зауважив експерт, є зміна назв громад. Слово «об’єднані» вже втратило свою актуальність і тепер громади варто називати лише територіальними. Серед суттєвих змін у законодавстві є ще можливість для фахівців продовжити службу в органах місцевого самоврядування до 70 років, а керівництву територіальних громад - поповнити свої кадрові вакансії фахівцями з РДА без конкурсів.

Як відомо, на Прикарпатті працюють 62 територіальні громади у 6 районах області. Базову дотацію від держави отримують 55 територіальних громад, натомість 3 громади скеровують кошти до державного бюджету і 4 громади - бездотаційні.

Програми «U-LEAD з Європою» працює в Україні з 2016 року. Завдання Програми на сучасному етапі – експертно-консультативна допомога територіальним громадам для посилення спроможностей до управління.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-