На Харківщині пенсіонер організував збір батарейок, назбиравши майже 400 кілограмів

На Харківщині пенсіонер організував збір батарейок, назбиравши майже 400 кілограмів

Фото
Укрінформ
Пенсіонер із селища Борова на Харківщині Віктор Шаховський організував збір відпрацьованих батарейок, у липні на перероблення до Румунії їх відправили майже 400 кілограмів.

Про це розповів кореспонденту Укрінформу сам Віктор Шаховський.

"Ще у 2016 році в інтернеті побачив інформацію про проєкт "Батарейки, здавайтесь". Відразу записався до них у волонтери та почав збирати батарейки. Вони вислали плакати, які ми розвісили по селищу, і домовилися з магазинами, де продають батарейки, що в них розміститься по місткості для збору відпрацьованих батарейок. Назбиралося 383 кілограми", - розповідає пенсіонер.

Читайте також: Київ віддасть на переробку в Румунію 70 тонн батарейок

Батарейки збирали у пластикові баклажки та ставили в гаражі, який безкоштовно надала в оренду під збір вторсировини місцева мешканка.

"Спочатку сам відправив 20 кілограмів на львівський завод. А потім вони перестали приймати батарейки, бо це було збитково для них. А вже у 2018-му році дівчата з Києва зателефонували, бо готувалася до відправлення в Румунію партії. І от лише цього року все остаточно організували – знайшли спонсора, що сплатить перероблення. І нас попрохали свої батарейки відправити до Києва", - розповідає Шаховський.

Читайте також: Україна відправила на переробку першу партію батарейок

Щоб переслати такий вантаж, пенсіонер з однодумцями придбав контейнери.

"Це вартувало 1350 грн. Їх ми виручили з нашої благодійної «Барахолки». Люди безкоштовно віддають непотрібні їм речі, а ми їх продаємо – в кілька разів дешевше, ніж у секонд-хендах. Поштові послуги – це 1900 грн – сплатив спонсор, один з великих гіпермаркетів", - пояснює Шаховський.

Наразі ж у гаражі пенсіонер збирає речі на перероблення: макулатуру, скляні пляшки, пластикові.

Такий екологічний волонтерський проєкт далеко не перший у Шаховського. Борівчанин стан двигуном багатьох змін у рідному селищі, з 1999-го року керуючи Борівською районною громадської організацією «Суспільна служба України».

На Харківщині пенсіонер організував збір батарейок

У 2014-2015 роках активні борівчани закупляли для українських військових продукти, одяг, взуття.

"Витрачали в рік 45 тисяч на це. Все, що заробляли «Барахолкою», йшло на армію. У 2016-му, коли вже посилилося державне фінансування військових, ми переключилися на місцеві проєкти", - згадує Шаховський.

Зокрема, організація на умовах співфінансування з обласним бюджетом долучилася до заміни вхідної групи в бібліотеці та встановлення спортивного майданчика в дитячому садку.

Читайте також: В Україні почали приймати батарейки на гарантовану переробку в Європі

"Через нас також проходив проєкт фонду GIZ майже на 2 мільйони гривень – це ремонт дитсадка. А вже кілька років у нас реалізується спільний проєкт з Канадою – 50 на 50 – на закупку продовольчих кошиків багатодітним родинам. Це називається «Банк харчів»: кожного місяця 19 родин отримують продуктові набори", - розповідає Шаховський.

Три дні на тиждень і за будь-якої погоди 70-річний пенсіонер працює на «Барахолці»: відкривається обов’язково, адже за речами приїздять люди з довколишніх сіл.

Пенсіонер має кохану дружину, п’ятьох дітей, сімох онуків і вже двох правнуків. За громадською роботою встигає ще займатися городом на 30 сотках і доглядати садок у 50 дерев.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-