На Рівненщині вшанували героїв Берестецької битви

На Рівненщині вшанували героїв Берестецької битви

Фото
Укрінформ
На території Національного історико-меморіального заповідника «Поле Берестецької битви» представники влади та громадськості за участі предстоятеля Православної Церкви України Блаженнійшого Митрополита Епіфанія вшанували полеглих героїв-козаків.

Про це повідомляє пресслужба облдержадміністрації.

«Цьогоріч виповнюється 369 років Берестецькій битві. Традиційно Рівненщина вшановує своїх героїв на території Національного історико-меморіального заповідника «Поле Берестецької битви». З цієї нагоди проведено митрополичне богослужіння та вселенська панахида в Георгіївській церкві за участю митрополита Київського і всієї України Епіфанія», - йдеться у повідомленні.

На Рівненщині вшанували героїв Берестецької битви / Фото: Рівненська ОДА

Через пандемію заходи відбулися із суттєвими обмеженнями. На територію проведення події можна було потрапити, пройшовши температурний скринінг.

Музей і Михайлівська церква були зачинені. Під суворою забороною цьогоріч були і виїзна торгівля.

Богослужіння транслювали місцеві телеканали. Це дало змогу під час карантину більшій кількості людей стати учасниками вшанування.

Сьогодні ж митрополит Епіфаній заклав капсулу під будівництво храму на честь святителя Спиридона Тримифунтського у Свято-Воскресенському Гурбинському монастирі у с. Мости, Здолбунівського району і очолив там божественну літургію.

Як повідомили кореспондентові агентства у пресслужбі Рівненської єпархії ПЦУ, напередодні предстоятель звершив заупокійну літію на могилі митрополита Даниїла (Чокалюка), який доклав багато зусиль та зробив значний внесок у розбудову Рівненської єпархії та утвердження Української православної церкви.

Читайте також: У Польщі вшанували пам'ять перших в'язнів Освенциму

Під час богослужінням також молилися митрополит Львівський і Сокальський Димитрій, архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, єпископ Одеський і Балтський Павло, духовенство та віряни кафедрального собору Рівненської єпархії, представники влади та громадськості.

Берестецька битва відбулася з 18 червня по 30 червня 1651 року між Військом Запорозьким під командуванням Богдана Хмельницького і союзним йому кримсько-єдисанським військом Ісляма III Ґерая з одного боку, та армією Речі Посполитої під командуванням Яна II Казимира. Це була наймасштабніша битва часів Хмельниччини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-