Яка доля чекає циркових тварин та їхніх дресирувальників в Україні?

Яка доля чекає циркових тварин та їхніх дресирувальників в Україні?

Репортаж
Укрінформ
До Василівського центру реабілітації хижаків, що в Запорізькій області, переїхали шість циркових левів

Відомий український дресирувальник Олексій Пінко разом із шістьма своїми левами залишилися без роботи і переїхали з Харкова до Василівського центру реабілітації хижаків.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомив власник центру реабілітації хижаків Олександр Пилишенко.

“До нас з Харкова приїхали 6 левів. Вони могли виступати у циркових програмах ще цілий рік, адже оновити програми цирки мають з 2021 року, але директори цирків вже не хочуть брати на роботу атракціони з тваринами. Дресирувальник теж приїхав до нас", – розповідає власник центру реабілітації хижаків Олександр Пилишенко.

Спеціально для циркових звірів Олександр побудував тимчасові павільйони, в яких вони житимуть до весни. Як тільки температурні умови дозволять, усіх звірів розмістять у зовнішніх павільйонах.

“Тваринам від 5 до 15 років. Вони їздили і жили в цирках, тобто перебували в теплих умовах. Вони не привчені до холодів і морозів. На вулицю випустимо навесні", – пояснює Олександр.

Власником хижих кішок є відомий український дресирувальник Олексій Пінко. У цирку він пропрацював чверть століття, з яких 16 років — з левами, до цього був повітряним гімнастом. Пінко працював у парі разом зі своєю дружиною Веронікою, але кілька років тому вони розлучилися. Після розлучення у Олексія не дуже вдало складалася кар'єра: щоб прогодувати тварин, йому навіть довелося продати свою квартиру у Харкові.

“От чим іншим він зможе займатися? Охоронцем бути? Я не можу собі уявити, що він зможе влаштувати своє життя без тварин. Йому потрібен дім, а нам — кваліфіковані кадри", – каже Пилишенко.

У Василівці дресирувальник змінить професію і стане кимось на кшталт доглядача за левами. Пилишенко пояснює: ніхто не знає краще психологію поведінки тварин, ніж людина, яка працювала з ними півтора десятка років. Пінко буде свого роду провідником між відвідувачами і левами.

"Йому доведеться змінити спосіб спілкування з тваринами, але він все одно буде з ними працювати", – каже власник центру реабілітації тварин.

До речі, лева "Льову", якого кілька тижнів тому з Василівки відправили до ПАР, колись від смерті врятував саме Олексій Пінко. Це він виходив "Льову" (тварину хотіли вбити, бо при народженні у неї були паралізовані задні лапи, – авт.), возив його з собою на гастролі, потім віддав до приватного зоопарку "Парк Покровського періоду".

Поспілкуватися з дресирувальником нам, на жаль, не вдалося. За словами Олександра, Пінко зараз в невеликій відпустці, йому треба було залагодити особисті справи.

Крім харківських левів, у Василівці живе і 11-річний білий лев на ім'я "Смайл". Колись він працював артистом цирку французького атракціону. Але царя звірів списали, залишивши в Україні.

Двоє ведмедів з Хмельницька — Аліса (сліпа ведмедиця) і Тимофій Потапович також стали непотрібними колишнім господарям. У Василівці вони будуть до березня, після чого переїдуть за кордон, де також житимуть в центрі реабілітації.

У Олександра Пилишенка є побоювання, що після того, як цирки офіційно почнуть працювати без тварин, в Україні з'явиться багато безробітних дресирувальників і ще більше покинутих тварин. Адже передати до реабілітаційних центрів можна буде лише тих тварин, які офіційно належать державі.

Наразі у Василівці триває будівництво клініки, яка стане невід'ємною частиною центру реабілітації. На першому поверсі буде операційна, кабінети, гаражі для техніки, а на другому — житло для фахівців-ветеринарів.

“Ми зараз спілкуємося з ветеринарною академією у Дніпрі. Маємо намір надати практикуми їхнім старшокурсникам, щоб молодь приїжджала до нас, працювала і мала невеликий досвід до закінчення навчання. Надалі за контрактом ми надаємо їм житло і роботу. В ідеалі це має бути сімейна пара фахівців-ветеринарів. Ми хочемо, щоб вони могли жити і контролювати ситуацію щодня", – пояснює Пилишенко.

За попередніми прогнозами, клініка запрацює на початку 2021 року.

Ольга Звонарьова, Запоріжжя
Фото Дмитра Смольєнка

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-