В Одесі демонтували меморіальну дошку партизанам-більшовикам

В Одесі демонтували меморіальну дошку партизанам-більшовикам

Фото
Укрінформ
Представники патріотичних сил Одеси демонтували слідом за барельєфом маршалу Жукову меморіальну дошку "групі партизанів-більшовиків Хворостіна" на стіні будинку по вулиці Новосельського.

Про це повідомляє Південне відділення Українського інституту національної пам'яті (УІНП) у Facebook.

"Здійснено демонтаж дошки, де вказано, що 1919-1920 роках у цьому ж будинку “було закатовано” групу партизан-більшовиків у “справі 17” на чолі з Олександром Хворостіним", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що "більшість одеситів, на жаль, не уявляють, що за історична подія увічнена цією дошкою. А Хворостін відомий тим, що очолив у листопаді 1919 року в Одесі розвідувальний відділ військово-революційного штабу більшовиків". У той час Одеса перебувала під спільним контролем Української галицької армії і збройних сил Росії. “Хворостін організовував підпілля разом із своїм заступником Лазарєвим, схиляючи на бік червоних місцевий кримінал. Останнім було обіцяно в разі підтримки повне звільнення перед законом і безкарне право на експропріацію заможних городян”, - розповіли в УІНП.

Водночас, як уточнили в Інституті нацпам'яті, "проіснував цей більшовистський штаб не більше місяця. У грудні 1919 року його було викрито, Хворостіна разом із ще 16 більшовиками-штабістами було заарештовано. І зрештою, 9 більшовиків було страчено, а 8 відправлено на каторжні роботи. Ось і весь “подвиг” Хворостіна, який радянська пропаганда зробила ще одним міфом".

Читайте також: В Одесі демонтували останній барельєф Жукова

Докладно цей період історії Одеси описаний у книзі історика Віктора Савченка і письменника Віктора Файтельберга-Бланка “Одеса в часи війн і революцій 1914-1920”.

Меморіальна дошка підлягала обов'язковому демонтажу згідно з пунктами “ґ” і “д” закону “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”, підсумували в Південному відділенні УІНП.

Як повідомляв Укрінформ, 4 лютого активісти патріотичних організацій Одеси демонтували останній барельєф маршала Жукова на стіні університетського гуртожитку на вул. Новосельського. Представники УІНП засвідчили, що при цьому не було порушень законності.

Фото: obodesse.at.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-