У Харкові презентували книгу спогадів видатного мовознавця Юрія Шевельова

У Харкові презентували книгу спогадів видатного мовознавця Юрія Шевельова

Укрінформ
Книгу спогадів видатного українського мовознавця, історика української літератури, критика Юрія Шевельова, вперше видану в Харкові, презентували у громадський організації "Кіноклуб "Нова Україна".

Подію кореспонденту Укрінформу прокоментував засновник клубу, заслужений журналіст України, координатор Харківського Євромайдану Володимир Чистилін.

"Книгу спогадів харків'янина Юрія Шевельова, який увійшов в історію як всесвітньо відомий українсько-американський славіст-мовознавець, історик української літератури, літературний і театральний критик, активний учасник наукового та культурного життя української еміграції, під назвою "Я - мене - мені... (і довкруги)" видано у видавництві, яке засновано земляком, кандидатом філософських наук Олександром Савчуком та зазнало відомості книгами про видатних українців", - зазначив Чистилін.

Читайте також: Харківський музей Голокосту: Збережеться пам'ять – збережеться народ

За його словами, сам Шевельов цю книгу, видану свого часу у Нью-Йорку (де він, професор Гарвардського та Колумбійського університетів, жив та був похованій у 2002 році), називав історією великої і ще не закінченої війни, маючи на увазі історію взаємовідношень України і Росії. "Його творча спадщина становить понад 900 праць, а його теза про найстрашніших ворогів України всіх часів досі не втрачає актуальності", - сказав Чистилін.

За його словами, за ініціативою відомого українського письменника Сергія Жадана - члена організації "Кіноклуб "Нова України", Юрія Шевельову у Харкові буде встановлено меморіальну дошку.

Читайте також: У Києві презентували ролики про українців, на честь яких назвали столичні вулиці

Як повідомлялося, меморіальну дошку Юрію Шевельову, встановлену за громадської ініціативи 3 вересня 2013 року у центрі Харкові на гроші, зібрані фондом національно-культурних ініціатив ім. Гната Хоткевича, вже через три години демонтували троє невідомих. Тоді пресслужба головного управління МВС у Харківській області повідомила, що міліція проводить перевірку за фактом демонтування пам’ятної дошки, але винуватців не було знайдено.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-