Закарпатські депутати заявляють про збитки в деревообробній галузі області

Закарпатські депутати заявляють про збитки в деревообробній галузі області

Укрінформ
Деревообробні підприємства на Закарпатті несуть збитки через падіння курсу долара та здешевлення лісосировини в ЄС. 

Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу повідомила обласна депутатка, керівниця найбільшого на Закарпатті деревообробного підприємства “ВГСМ” Ірина Мацепура.

“Через дивне укріплення гривні та падіння ціни на деревообробну сировину в Європі, деревообробні підприємства на Закарпатті, що працюють, як правило, на експорт, несуть небувалі збитки. Така ситуація триває уже близько трьох місяців, під кінець року вона стає критичною. Наше підприємство “ВГСМ”, яке є одним із найбільших в області деревообробників, втрачає у зв'язку з цим до 90% прибутку, це мільйон гривень щомісяця,” - сказала Мацепура.

З її слів, на профільній колегії в ОДА за результатами 9 місяців було озвучено, що обсяги промвиробництва в області зменшилися на 10-15%, а до кінця року цей відсоток ще зросте.

Депутатка також зазначила, що такий рівень рентабельності, як у ВГСМ, мають одиниці підприємств в області, а тому решта несе значно більші збитки.

Зі слів Мацепури, проблема у тому, що при падінні долара вартість лісової сировини в Україні не змінюється.

“Її постачальники - державні підприємства, які перебувають під тиском державних і контролюючих органів і не хочуть зменшувати ціну, щоб не допустити зменшення податкових надходжень. При цьому вони потрапляють у пастку. Якщо вони не зменшать ціни до рівня європейських, продукція їхніх покупців — деревообробників не буде мати збуту,” - пояснює ситуацію Мацепура.

Читайте також: Керівники державного лісгоспу провернули оборудку на 5 мільйонів

Відтак, наші підприємства працюють на повну потужність, а ми втрачаємо ринки, обігові кошти та прибутки, каже депутатка.

На сесії Закарпатської облради 20 грудня в Ужгороді депутати прийняли рішення звернутися до Кабміну з проханням урегулювати ситуацію на ринку.

Раніше таке звернення до уряду вже направляли від Спілки деревообробників області, проте реакції на нього не було.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-