У Чернігові відкрили виставку про Перший зимовий похід армії УНР

У Чернігові відкрили виставку про Перший зимовий похід армії УНР

Фото
Укрінформ
У Чернігові сьогодні відкрили виставку, яка розповідає про Перший зимовий похід армії Української народної республіки (УНР) та героїв сучасної російсько-української війни на сході нашої держави.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомив начальник відділення спеціальних кореспондентів (м. Чернігів) Інформагентства Міноборони України АрміяInform підполковник Олександр Парій.

"Сьогодні в Чернігівському обласному молодіжному центрі відкрилась виставка "Від борців за волю - до захисників України: Чернігівщина". Вона розповідає про Перший зимовий похід армії УНР окупованою ворогом (більшовиками та денікінцями) територією, який розпочався рівно 100 років тому - 6 грудня 1919 року і був досить успішним", - поінформував офіцер.

За його словами, експозиція складається з 9 плакатів, які розповідають як про Перший зимовий похід та його учасників, так і про наших сучасників - захисників-уродженців Чернігівщини, відзначених державними нагородами впродовж 2014-2019 років.

На відкритті виставки були присутні вихованці Чернігівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою та представники силових структур.

Партнери проєкту: Український інститут національної пам’яті, Чернігівський військкомат, оперативне командування "Північ", Чернігівський прикордонний загін.

Перший зимовий похід армії УНР тилами Червоної та Добровольчої армій під проводом Михайла Омеляновича-Павленка проходив з 6 грудня 1919 по 6 травня 1920 рр. Його маршрут пролягав територіями нинішніх Житомирської, Київської, Черкаської, Кіровоградської, Миколаївської, Одеської, Вінницької областей. За весь рейд вояками УНР було пройдено 2500 км, проведено понад 50 успішних боїв.

Читайте також: На Львівщині перепоховали останки чотирьох вояків УПА

За оцінками воєнних істориків, Перший зимовий похід армії УНР є найгероїчнішою сторінкою воєнного мистецтва періоду Української революції (1917-1921 рр.), під час якого українська армія вперше вдало застосувала партизанські методи боротьби з ворогом.

Фото: uinp.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-