Прикордонники

Прикордонники "кришують" браконьєрів в Тузловських лиманах - екологи

Фото
Укрінформ
Представники природозахисних організацій пікетували адмінбудівлю Південного регіонального управління Держприкордонслужби, вимагаючи не покривати браконьєрів у Тузловських лиманах.

Зокрема, мітингувальники звернулися до керівництва регіонального управляння ДПСУ, представники якого вийшли для діалогу, розслідувати дії керівників Одеського прикордонного загону Сергія Лаврентьєва та відділу прикордонної служби "Курортне" Андрія Осадчука, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми вважаємо, що військовослужбовці підпорядкованих вам підрозділів "кришують" браконьєрів. Адже зовсім недавно до нацпарку прибули три військові машини з прикордонниками, офіцери сказали: ми - від генерала, будемо діяти разом. Та насправді, коли ми намагались затримати браконьєрів на території нацпарку, у прикордонній зоні, їх відмовились перевірити. Коли на охоронця нацпарку напали правопорушники, їм теж було відмовлено у допомозі. Що це - сприяння у боротьбі з браконьєрами чи кришування їх?", - звернувся еколог Іван Русєв до начштабу Південного регіонального управління ДПСУ Віктора Баб'юка.

Мітинг проти браконьєрів під стінами Південного регіонального Управління Державної прикордонної служби України / Фото: Ніна Ляшонок, Укрінформ

Юрист Максим Попов, що протягом п'яти років надає правову допомогу НПП "Тузловські лимани", нагадав, що працівники нацпарку подали за останні три роки близько ста заяв про злочини та звернень до поліції, а розслідувано й передано до суду всього два обвинувальні акти проти браконьєрів.

Проте, прикордонники охоче складають адімінпротоколи на працівників нацпарку при виконанні ними своїх службових обов'язків. Керівник ГО "Зелений лист" Владислав Балінський попросив генерала Баб'юка прокоментувати такі факти:

"Я сам був свідком одного з таких прецедентів, коли працівників парку було звинувачено у порушенні прикордонного режиму безпосередньо на їхній території, зафіксував це на відеокамеру і опублікував. З боку керівництва управління ДПСУ - ніякого реагування. Як ви це можете прокоментувати?"

У відповідь Баб'юк порадив надсилати офіційні звернення та заяви в ДПСУ та правоохоронні органи, а не просто друкувати матеріали у ЗМІ.

Чи не найбільша кількість питань стосувалася діяльності приватного кооперативу "Граніт-2", який проводить масовий вилов кефалі на Причорноморській піщаній косі, що входить до території нацпарку "Тузловські лимани". Нещодавно пресслужба Південного командування ДПСУ, виправдовуючи діяльність кооперативу, виступила з заявою про рішення суду, згідно з яким зазначена територія належить кооперативу. Тож, присутні на акції журналісти поцікавились, чи є на руках у командування Південного регіонального управління рішення суду...

"Це не наша компетенція - розбиратись, де яка організація знаходиться. Зараз розпочато з цього приводу службове розслідування. А заяву наша пресслужба зробила, виходячи з тієї інформації, яка є у ЗМІ", - сказав генерал Баб'юк.

Під час напруженого діалогу в.о. директора нацпарку Ірина Вихристюк уточнила, що насправді у судовому порядку було визнано, що вся Причорноморська піщана коса є об'єктом природозаповідного фонду і входить у межі нацпарку НПП.

“Ми надали пакет правоустановлюючих документів керівництву прикордонних відділів, що функціонують у населених пунктах Приморське та Курортне. Чому ці документи ігнорують?”, - спитала Вихристюк.

З боку учасників акції пролунали на адресу групи офіцерів-прикордонників вигуки "ганьба", після чого генерал Баб'юк разом з кількома військовослужбовцями припинили діалог і закрились на замок від учасників акції у відомчій адмінбудівлі.

Читайте також: Працівники “Тузловського лиману” просять Зеленського захистити парк від браконьєрів

Тим часом юрист Попов повідомив присутнім, демонструючи документи, що "до складу території нацпарку входить уся Причорноморська піщана коса - від нульового до 39 кілометра. Незважаючи на це, приватним кооперативом "Граніт" на 2-у кілометрі цієї заповідної території без належної документації було створено канал для добування водних біоресурсів, також незаконно побудовано гідроспоруди. “У нашому розпорядженні є рішення суду, яким також скасовано дозвіл кооперативу на добування біоресурсів "Гранітом-2" на цьому каналі. Причому рішення суду грунтується на пунктах Положення "Про створення національного природного парку "Тузловські лимани", виданого на підставі відповідного Указу Президента України. І адміністрація нацпарку зусиллями службовців державної охорони здійснює охорону цієї території, спираючись на цей преюдиціональний факт (нетиповий нормативний припис — ред.). А будь-які тези чи зауваження про те, що заповідна територія не входить до нацпарку, є абсурдними і неправдивими", - підкреслив Попов.

Ми вимагаємо від керівництва Південного регіонального управління ДПСУ, зазначив юрист, "провести службові розслідування щодо військовослужбовців Одеського та курортного прикордонних підрозділів, що сприяли браконьєрам, а також вимагаємо притягнення їх до відповідальності та ротації керівників цих підрозділів на інших осіб, які не будуть мати таких тісних зв'язків з місцевими браконьєрами”.

Варто зазначити, що представники громадськості Одещини хотіли зустрітися з начальником Південного регіонального управління ДПСУ, але представники штабу управління повідомили, що Сергій Косік відбув до Києва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-