Опалювальний сезон на Чернігівщині може “запізнитися” - фахівці

Опалювальний сезон на Чернігівщині може “запізнитися” - фахівці

Укрінформ
Вісім теплогенеруючих підприємств Чернігівщини не включені до реєстру споживачів газу жодного постачальника, що ставить під загрозу своєчасний початок опалювального сезону в регіоні.

Про це йшлося на засіданні "круглого столу", організованому акціонерним товариством "Чернігівгаз", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Нас турбує той факт, що на сьогодні 8 виробників тепла не мають свого постачальника газу. Тому що фактично вони забезпечують тепловою енергією понад 90% населених пунктів області. Без визначення постачальника не будуть визначені номінації й ставиться під загрозу початок опалювального сезону 15 жовтня", - сказала голова правління ПАТ "Чернігівгаз" Алла Ярова.

За її словами, причин у підприємств не отримати газ є три: перша - це велика заборгованість за спожите паливо; друга - не приведення вузлів обліку до нових вимог Кодексу газорозподільчих систем; третя - неоснащення котелень приладами дистанційної передачі даних. Дві останні причини грають не менш важливу роль, ніж заборгованість.

Ярова зауважила, що приладами дистанційної передачі даних в області не оснащені близько 570 бюджетних організацій - шкіл, дитсадків, інтернатів, лікарень та ін. Хоча роботи ці мали бути завершені до 1 травня 2019 року.

Як поінформував директор департаменту ЖКГ та ПЕК Чернігівської ОДА Володимир Кривенко, найсерйозніші проблеми мають три найбільших теплопостачальники з восьми згаданих. Це - АТ "Облтеплокомуненерго" (ОТКЕ), ПП "Спеціальна теплоенергетична компанія" та ТОВ "Ніжинтепломережі". Зокрема, ОТКЕ, яке забезпечує теплом і гарячою водою половину міста Чернігова, для отримання номінації має сплатити 109 млн грн боргу. Перспектив погасити ці борги, зазначив Кривенко, на сьогодні немає.

Водночас, додав чиновник, порозуміння з директорами підприємств та владою на місцях є, і вони будуть вживати додаткових заходів для отримання номінацій.

На засіданні прозвучало, що врегулювання зазначених питань у своїй більшості - прерогатива держави та НКРЕ, рішення яких або невиконання зобов’язань і призвели до сьогоднішньої ситуації. Це й хронічна невиплата тепловиробникам різниці в тарифах; невиплата заробітних плат медикам і освітянам, що відтак лягає на плечі місцевої влади й не дозволяє повною мірою розв'язувати комунальні питання; відмова у відтермінуванні встановлення приладів дистанційної передачі даних, на що в місцевих органів влади не вистачає коштів тощо.

"Чернігівгаз", у свою чергу, поскаржився на фінансові, кадрові та інші проблеми, що стали наслідком утримання тарифу на розподіл газу на рівні 2016 року і відмови НКРЕ його підвищувати. В компанії наголосили, що основна проблема нового опалювального сезону - знос газорозподільних мереж і зростаюча загроза їх аварійності. До 2020 року число і кілометраж зношених ГРП/ШРП і газопроводів у регіоні, в порівнянні з 2015 роком, зросте в 1,5 і 3 рази відповідно. А гостра нестача кадрів, пов’язана з низькою зарплатою, не дозволяє сподіватися на швидке усунення аварій.

Читайте також: У Нафтогазі назвали загрозу вчасному старту опалювального сезону

Учасники "круглого столу" висловили сподівання, що в уряді їх почують і приймуть рішення, які не допустять зриву опалювального сезону. Про ситуацію, що склалася в області, АТ "Чернігівгаз" окремими листами поінформувало Офіс Президента України, Раду національної безпеки та оборони, Кабінет міністрів України, органи місцевого самоврядування та виконавчої влади.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-