Заробляти на смітті: представники ОТГ вивчали вінницький досвід поводження з відходами

Заробляти на смітті: представники ОТГ вивчали вінницький досвід поводження з відходами

Децентралізація
Укрінформ
Представники об’єднаних громад Житомирської та Запорізької областей вивчали вінницький досвід поводження зі сміттям.

Знайомство з кращими практиками об’єднаних громад відбулося у ході навчального візиту «Механізми поводження з твердими побутовими відходами в ОТГ Вінницької області», організованого Вінницьким Центром розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою».

«У ході цього візиту до нас завітали представники ОТГ з двох областей - Житомирської та Запорізької. Це профільні заступники, начальники відділів ЖКГ і директори комунальних підприємств. Два дні відбувалося вивчення досвіду поводження з твердими побутовими відходами, механізмів сортування сміття, його захоронення, а також, як організовані профільні комунгоспи, яку вони використовують техніку тощо у трьох ОТГ - в Іллінцях, Тульчині та Калинівці», - повідомив радник з питань муніципальних послуг Вінницького ЦРМС Віталій Швець.

За його словами, у Тульчині учасники навчань відвідали полігон складування ТПВ, створений за програмою DESPRO (швейцарсько-український проєкт «Підтримка децентралізації в Україні») і рекультивований за усіма стандартами охорони довкілля. В Іллінцях вони побували на сміттєсортувальній станції, оглянули майданчики зі збору сміття і вивчали, як працюють «сміттєві» маршрути. Калинівка ж була для них цікавою тим, що тут зуміли налагодити ефективний збут вторсировини і вже навіть почали на цьому заробляти

Про особливості поводження у громаді зі сміттям колегам з інших областей розповів голова Калинівської міської ОТГ Анатолій Шамалюк.

«У нашій громаді живе близько 21 тисячі людей і всі вони так чи інакше продукують відходи. Насамперед, це пластик, якого використовується щоразу більше, а позбутися найважче. Місто мало старий полігон зі складування сміття, але сучасним вимогам він не відповідає, бо накопичується непотріб, який природним шляхом розкладається сотні років. Відтак, вирішили налагодити цивілізовану систему поводження зі сміттям і буквально кілька місяців тому в нас запрацювала сучасна сортувальна станція, яка дає нам можливість розділяти сміття на шість фракцій. Поки що дотуємо це підприємство, але вже й заробляти на смітті почали», - розповів Шамалюк.

За його словами, нова сміттєсортувальна станція з усім необхідним комплексом споруд та інфраструктури коштувала близько 8 млн грн. Реалізувати цей проєкт вдалося за співфінансування обласного бюджету, та все ж левова частка витрат – це кошти ОТГ.

Як розповів заступник голови Калинівської міської ОТГ Олександр Щьов, у громаді налагодили систему первинного сортування сміття, встановивши контейнери для роздільного збору. Але тут стикаються з проблемами, характерними сьогодні для всієї країни, - місцеві мешканці лінуються або попри роз’яснювальну роботу не хочуть сортувати сміття. Нині робота з населенням триває і, принаймні, в м. Калинівка та в околицях вже вдалося впоратися з проблемою стихійних сміттєзвалищ. А місцеве комунальне підприємство договорами на вивезення сміття охопило 75% мешканців.

Відтак, абсолютна більшість сміття потрапляє на сміттєсортувальну станцію, яка поки що працює тільки на потреби ОТГ. Ще на первинній стадії комунальники відбирають з контейнерів чисті пластикові пляшки, адже це дозволяє здати їх на перероблення за значно вищою ціною, ніж пет-ємності забруднені. Тут навіть відкручують від них кришечки, адже такий пластик приймають іще дорожче. А зі сміття, яке вже потрапляє на сміттєсортувальну станцію, також відбирають кілька фракцій сировини - пластик, скло, папір, метал тощо. З них формують на спеціально відведених для цього складах великі товарні партії, які продаються дорожче, аніж дрібні.

За словами посадовця, керівники сміттєсортувального підприємства спеціально розшукували покупців на кожний з видів вторсировини, яка збирається у місті, аби забезпечити максимальні надходження до бюджету ОТГ. Відтак, вже у перші три місяці роботи заробили на смітті понад 100 тисяч гривень.

Учасниця навчань Тетяна Кизилова, головний спеціаліст управління містобудування та архітектури, будівництва та ЖКГ Олевської міської ОТГ (Житомирська область), вважає, що досвід вінничан заслуговує на увагу і хоче запозичити напрацювання з роботи з населенням.

«У нашу ОТГ входить 54 населених пункти, і, звісно, в нас також є полігон ТПВ, він розташований десь за 2 км від міста. Сміття там знаходиться на поверхні, його трамбують, рекультивують, а заповнений він десь на 70%. Торік ми закупили контейнери для роздільного сортування сміття. Розташували їх біля багатоповерхівки, зробили гарний майданчик. Цього року з Мінприроди виділили кошти (субвенція) близько 900 тис., за них теж хочемо купити контейнери. Та попри технологічний і організаційний бік питання залишається проблема, як привчити людей до цивілізованої поведінки зі сміттям. Нам цікаво, як це роблять на Вінниччині, тим більше, що в Калинівці, як нам сказали, три чверті населення вже переконали платити за вивезення сміття і знаходять методи переконання, щоб люди його сортували», - наголосила Кизилова.

Читайте також: На Миколаївщині громади вчилися відстоювати свої права у процесі об'єднання

А Олексій Дяченко, заступник селищного голови з питань економічного розвитку та інвестицій Василівської ОТГ (Запорізька область), найбільше зацікавився фінансовим боком «сміттєвого питання».

«Наша громада займається сортуванням сміття вже упродовж п’яти років, є комунальне підприємство, на якому обладнаний прес для пресування вторинної сировини. Цього року за грантові кошти ми придбали перший інноваційний сортувальний модуль в Україні, виготовлений полтавською компанією. В Калинівці ми побачили велике виробництво, а в нас це знаходиться на базі маленького причіпного фургона. Тобто, ми маємо можливість мобільно реагувати і вивозити його на стихійні сміттєзвалища, де відсортовувати це сміття. Як бачимо, в кожному регіоні все відбувається по-різному. Спільне для усіх – знизилась вартість вторинної сировини, отже, усі ці підприємства дотаційні. Тому цікаво було дізнатися, як тут навчилися заробляти з максимальною ефективністю», - розповів Дяченко.

Усього у навчальному візиті на Вінниччину взяли участь двадцять представників громад з двох областей.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

 Фото: Олександр Лапін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-