Свідку в

Свідку в "справі Труханова" оголосили підозру

Укрінформ
Одному зі свідків у справі за фактом заволодіння коштами міського бюджету Одеси під час придбання будівлі заводу «Краян» повідомили про підозру за відмову давати показання у межах досудового розслідування.

Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

"За даними слідства, під час досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні встановлено та викликано для допиту як свідка особу, якій відомі обставини, що підлягали доказуванню під час розслідування. Прибувши за викликом до Національного бюро та перебуваючи в службовому кабінеті детективів, вказана особа, посилаючись на ст. 63 Конституції України, відмовилась давати показання у кримінальному провадженні", - йдеться у повідомленні.

Однак, зазначається, що "посилання свідка у даному випадку на ст. 63 Конституції України було безпідставним та необґрунтованим, оскільки ця особа не є членом сім’ї чи близьким родичем обвинувачених у вказаному кримінальному провадженні. Її викликали як свідка з метою об’єктивного встановлення обставин вчинення обвинуваченими інкримінованих їм злочинів. Тобто показання цієї особи не могли стати підставою для підозри, обвинувачення у вчиненні нею, близькими родичами чи членами її сім’ї кримінального правопорушення".

Крім того, свідок, посилаючись на ту ж статтю Конституції України, відмовився давати показання під час розгляду кримінального провадження у Малиновському райсуді Одеси.

В обох випадках свідка попередили в установленому законом порядку про кримінальну відповідальність за відмову від давання показань.

З огляду на це, "дії підозрюваного кваліфіковано за ознаками ч.1 ст.385 Кримінального кодексу України (відмова свідка від давання показань або відмова експерта чи перекладача від виконання покладених на них обов’язків). Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу від п’ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців", резюмували у НАБУ.

Читайте також: Справа Труханова: визначені судді, які розглянуть апеляцію САП на виправдання

Як повідомляв Укрінформ, прокурори САП звинувачують міського голову Одеси, кількох посадовців міськради та підприємців у тому, що вони заволоділи протягом липня-грудня 2016 року значними коштами місцевого бюджету при придбанні за завищеною ціною - 185 мільйонів гривень - будівлі збанкрутілого одеського заводу "Краян". Встановлено, що ринкова ціна об’єкта нерухомості становила понад 92 мільйони гривень, а незадовго до придбання мерією будівлі "Краяна" її було придбано за 11,5 мільйона гривень.

За результатами розслідування САП прокурори САП інкримінували Труханову, кільком посадовим особам Одеської міськради, керівникам і засновникам деяких підприємств скоєння злочинів за ознаками ч. 5 ст. 191 КК України (заволодіння коштами шляхом зловживання службовим становищем), ч.2 ст.205 (фіктивне підприємництво), ч. 3 ст. 209 (легалізація доходів, отриманих злочинним шляхом).

Проте колегія суддів Малиновського райсуду Одеси ухвалила 9 липня виправдувальний вирок вісьмом обвинуваченим, оскільки провина обвинувачених не доведена. Згідно з цим вердиктом скасовано арешт майна підсудних і постановлено повернути застави заставодавцям.

Керівник САП 31 липня подав апеляцію на виправдувальний вирок Малиновського райсуду Одеси стосовно вісьмох обвинувачених.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-