Громади Миколаївщини готуються до другого етапу медреформи

Громади Миколаївщини готуються до другого етапу медреформи

Децентралізація
Укрінформ
Чи готові заклади охорони здоров’я Миколаївщини до нової моделі фінансування, що таке програма медичних гарантій і яка роль ОТГ в забезпеченні проведення якісної медичної реформи?

Ці та інші проблемні питання стали темою для обговорення під час навчального семінару «Реформа охорони здоров’я в громадах Миколаївщини: успіхи та подальші кроки», організованому Миколаївським Центром розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Реформа первинної медичної ланки на сьогодні досягла своєї середини, і зараз дуже важливо не лише не зупинятися на досягнутому, а й продовжувати удосконалювати цей процес. Зокрема, підвищувати якість надання медичної допомоги, її доступність, поліпшувати матеріально-технічну базу медустанов і кваліфікацію лікарів. Крім того, перед нами стоїть новий виклик – реформа вже спеціалізованої медичної допомоги – поліклінік і стаціонарів. Отож роботи у громад на сьогодні дуже багато», - сказала регіональний координатор з підтримки реформи охорони здоров’я у Миколаївській та Херсонській областях програми «U-LEAD з Європою» Наталія Марченко.

За її словами, на сьогодні вторинна меддопомога дуже розпорошена і кошти, відповідно, теж. А, як відомо, з 1 квітня 2020 року у договірні стосунки з державою вступлять не лише первинна ланка, а й всі інші заклади охорони здоров'я. Та для цього мають бути виконані певні вимоги, відповідно до яких буде здійснюватися фінансування тих чи інших послуг. Причому, для населення ці послуги, в переважній більшості, будуть безкоштовними. За них заплатить держава.

На думку експерта, у цьому контексті ОТГ виступають основними рушійними силами медреформи. «Громада сама має вирішувати: їй потрібний той чи інший заклад меддопомоги, чи вона може делегувати ці повноваження якомусь іншому, де є відповідні умови й устаткування. Вона має забезпечити доступність до цього закладу, включаючи дорогу. ОТГ може закупити обладнання, зробити ремонт, купити автомобіль для лікарні і таке інше. Це все у її компетенції», - впевнена Марченко.

Крім того, важливим завданням громад наразі буде правильно сформувати госпітальні округи, маршрути пацієнта до профільних медичних фахівців. Тут також потрібна не лише консолідація зусиль, а й коштів. Адже для вторинної ланки медичної допомоги дуже важливо, щоб людина вчасно потрапила до лікаря і отримала якісну допомогу. І тому громади мають надавати допомогу для підсилення матеріально-технічної бази цих закладів, а ось оплачувати самі послуги буде Національна служба здоров'я.

Також громади можуть розробляти і фінансувати свої власні програми понад той обсяг, який буде встановлених державою. Наприклад, це може бути допомога людям старшого віку, паліативна, санаторна і таке інше. ОТГ має піклуватися і про своїх лікарів, забезпечувати їм відповідну матеріальну та іншу винагороди, щоб вони не йшли до інших закладів.

Словом, завдання, які стоять перед громадами сьогодні - дуже важливі. Отож семінар, організований Миколаївським ЦРМС, має меті донести їх до кожної ОТГ і наголосити на їх невідкладності. Адже на кону найважливіше – здоров'я людей.

У свою чергу, в учасників семінару також було багато запитань до органів влади.

Зокрема, йшлося про те, що наразі медичні заклади Миколаївщини перебувають в різних стартових умовах за рівнем матеріально-технічного, кадрового та іншого забезпечення. Якщо, скажімо, у містах Южноукраїнську чи Вознесенську вже давно працюють над цими питаннями, і у них є для цього відповідні фінансові можливості, то такого не скажеш про інші районні медзаклади, де цього не робилося багато років через низку як об’єктивних, так і суб’єктивних причин. Отож перехід на нові умови фінансування призведе до їх повної ліквідації. А відтак, доступ до медичних послуг у мешканців цих територій значно погіршиться, в тому числі і через відсутність доріг та іншої інфраструктури.

Читайте також: На Херсонщині ОТГ взялась за розвиток «ностальгічного» туризму

Тому громади просять Кабмін та профільне міністерство забезпечити більш-менш рівні стартові умови для усіх закладів охорони здоров'я області під час впровадження другого етапу медреформи. А вже надалі вони готові працювати на якісний результат.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

 Фото: Алла Мірошніченко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-