На Тернопільщині вважають, що тему продажу землі варто винести на референдум

На Тернопільщині вважають, що тему продажу землі варто винести на референдум

Укрінформ
Депутати Тернопільської обласної ради вважають, що тему продовження чи зняття мораторію на продаж землі варто винести на загальнонаціональний референдум.

Про це йдеться у прийнятому на сьогоднішній сесії облради зверненні до Президента України, Голови Верховної Ради та Прем’єр-міністра щодо мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Доцільно, щоб тема землі, як товару була винесена на загальнонаціональний референдум, а проєкти законів щодо відкриття ринку землі в Україні формувалися з урахуванням думки і тих, для кого земля є головним фактором виробництва. Враховуючи те, що земля – стратегічний продукт та власність народу, влада, перед впровадженням ринку землі, має почути думку громадян України», - йдеться, зокрема, у звернені депутатів облради до керівництва держави.

У документі також зазначається, що нині 90% аграріїв не зможуть викупити землю, на якій працюють, у перші роки після відкриття ринку. На думку депутатів, є ризик, що одразу після скасування мораторію земельний ресурс буде монополізовано за тими чи іншими схемами.

Тому, вважають тернопільські депутати, розпродаж нашого головного стратегічного багатства – землі, неприпустимий та зараз – передчасний, оскільки понад 8 відсотків українців проживають за межею бідності і єдиним способом їхнього виживання є земля.

Читайте також: На земельних торгах у серпні права на оренду продали на 12,5 мільйона

Водночас, як переконані депутати, відкриття ринку землі в Україні можливе лише після того, як кожен громадянин скористується правом на отримання земельної ділянки площею у 2 гектари, виділеної унаслідок процесу розпаювання державних земель.

Також у своєму зверненні, депутати Тернопільської обласної ради закликали керівництво держави не допустити ухвалення невиважених та неузгоджених рішень щодо земельного питання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-