У Харкові до 20-річчя Германо-слов’янської археологічної експедиції відкрито виставку “Orbis Germanorum”

У Харкові до 20-річчя Германо-слов’янської археологічної експедиції відкрито виставку “Orbis Germanorum”

Фото
Укрінформ
Виставку “Orbis Germanorum”, присвячену 20-річчю Германо-слов’янської археологічної експедиції, відкрито в Музеї археології Харківського національного університету імені Каразіна.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

У приміщенні сучасної виставкової зали Музею археології, який розміщений у головному корпусі університету імені Каразіна, що на площі Свободи, у четвер відкрито експозицію із 300 артефактів “Orbis Germanorum”, знайдених під час кількох археологічних сезонів науковцями та студентами цього вишу спільно з колегами із Євразійського відділення Німецького археологічного інституту в рамках створеної 20 років тому Германо-слов’янської археологічної експедиції.

У Харкові відкрилася виставка Orbis Germanorum / Фото: В'ячеслав Мадієвський, Укрінформ

"Ця виставка, яка є свідченням перебування східних германців - готів - на території, у тому числі, Слобожанщини, свідчить про наполегливу багаторічну працю учасників експедиції, про плідну міжнародну співпрацю та про вагомий внесок в розвиток археологічної науки", - зазначив на відкритті виставки ректор университету, академік Національної академії наук України Віль Бакіров.

За словами керівника міжнародної експедиції, професора історичного факультету університету імені Каразіна Михайла Любичева, чимало років експедиція досліджує унікальний археологічний комплекс часів черняхівської культури біля селища Війтенки у Валківському районі Харківщини, що складається з поселення та могильника: "На цих пам’ятках зроблені численні унікальні знахідки, що відкривають маловідомі сторінки історії 1600-літньої давнини. Колектив працює у тісному міжнародному співробітництві, зокрема, з ученими Німеччини та Польщі, які кожного року беруть участь у розкопках".

Як зазначила на відкритті виставки науковий співробітник Євразійського відділення Німецького археологічного інституту Ердмуте Шультце, результати експедиції вже давно і широко визнані провідними науковими археологічними установами Європи: "Експедиція є одним із флагманів української археології пізньоримського часу".

Експедиція, як зазначалося на заході, має власну постійну польову базу для досліджень у селищі Війтенки, а також лабораторію з бібліотекою, учбовий клас та фондосховище у Північному корпусі університету імені Каразіна, публікує власну видавничу серію. При експедиції працює дитяча археологічна школа, діє реставраційна майстерня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-