"Капкани Кремля": у Дніпрі відбулася акція на підтримку політв’язнів

Фото
Укрінформ
У центрі Дніпра на Європейському бульварі активісти та правозахисники встановили близько сотні штучних капканів на підтримку українських політв’язнів, що досі утримуються в буцегарнях Кремля.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«86 штучних великих капканів. Саме стільки політв’язнів зараз знаходиться в тюрмах Росії й окупованого Криму, що переслідуються за релігійними чи політичними мотивами. Звинувачення проти них повністю сфабриковані, їх затримали лише за те, що вони висловлювали свою проукраїнську позицію», - зазначила дослідниця Кримської правозахисної групи Ірина Сєдова.

У Дніпрі пройшла акція «В’язні Кремля» / Фото: Микола М'якшиков. Укрінформ

Активісти розповіли про те, як Росія переслідує незгодних з діями Кремля, а також що має зробити українська влада, щоб надати правовий статус та соціальні гарантії політв’язням та їхнім родинам. Йтиметься і про те, яку підтримку можуть надати політв’язням звичайні громадяни.

За словами кримськотатарської активістки Лутфіє Зудієвої, на сьогодні 69 кримських татар заарештовані за різними статтями, з низ 63 - за так званою «терористичною» статтею. На жаль, переслідувати кримських татар під ярликами екстремізму й тероризму найвигідніше, бо це легше пояснити не мусульманам у Криму та на міжнародній арені. У такий спосіб завуальовують боротьбу з корінним населенням Криму. Часто в одній родині заарештовують по кілька осіб. Це явище вже називають сімейними репресіями в Криму, наголосили активісти.

Кожен штучний капкан, поставлений на бульварі, іменний, він символізує заручника Кремля з його ім'ям і прізвищем. В деякі пастки символічно помістили чоловіче взуття. Поряд розмістили інформаційний намет, у якому дніпрянам роздавали спеціально створену до акції тематичну газету з інформацією та історіями політв’язнів.

Читайте також: Про українських політв'язнів нагадали 86 капканами в центрі Запоріжжя

Також активісти запропонували усім бажаючим написати листа чи підписати листівку для в’язнів Кремля, яка після туру буде передана кожному адресату.

Дніпро – шосте місто у регіональному турі на підтримку українських політичних ув’язнених та військовополонених «В’язні Кремля».

Як повідомляв Укрінформ, 7 вересня відбувся масштабний обмін утримуваними особами між Україною та Росією. Обмін проходив у форматі 35 на 35. Додому повернулися 24 українські моряки, а також 11 політичних в'язнів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-