У Новоолександрівській ОТГ запровадили «Школу у смартфоні»

У Новоолександрівській ОТГ запровадили «Школу у смартфоні»

Децентралізація
Укрінформ
Новоолександрівська громада - перша в діджиталізації освітньої галузі в Дніпропетровській області. Її опорна школа стає центром інновацій. 

Такий досвід вартий вивчення та наслідування, тому для представників об'єднаних територіальних громад Дніпропетровщини, директорів навчальних закладів влаштували семінар «Школа у смартфоні».

Захід відбувся на базі Новоолександрівської ОТГ за підтримки Дніпропетровського Центру розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою».

«Новоолександрівська ОТГ стала першою у процесі діджиталізації області. Наш захід - перша зустріч освітян, присвячена темі діджиталізації, яка відбувається на теренах України», - зазначила директор Дніпропетровського ЦРМС Олена Тертишна.

Метою семінару стало поширення діджиталізації на всі школи в області. За словами директора КЗ "Новоолександрівський НВК" Олександра Овсюка, «Школу у смартфоні» вони побачили минулого року у Польщі під час навчального візиту, організованого Програмою «U-LEAD з Європою».

«Спершу для нас було дивним і незвичним, що вчителю не треба вести класний журнал, викликати батьків до школи через записи у щоденнику, взагалі спілкуватися офлайн. З травня наша школа співпрацює з компанією SMLS над впровадженням засобів цифрової школи. Спершу було складнувато, поки розібрались. Нас консультували експерти, і ось вже 10 днів нового навчального року ми працюємо у цій системі», - сказав директор.

За його словами, остаточний результат від такої інновації буде видно пізніше, та окремі переваги відчутно вже й зараз. Зокрема, батьки, учні та вчителі мають спільну онлайн-платформу для предметного спілкування. Крім оцінок, які бачать лише батьки конкретного учня і він сам, сюди заносяться домашні завдання, розклад, презентації уроків, допоміжний відеоматеріал та інше, що допомагає сучасним учням швидко знаходити інформацію та добре вчитися.

Про те, як змінюється архітектура освітнього процесу під час нової хвилі цифровізації, розповіла проректор з науково-педагогічної роботи Дніпровської академії неперервної освіти Марина Ватковська.

«У 2010-2011 роках була перша хвиля цифровізації в області. Перші системи інформаційного управління освітою сьогодні лягли в основу державних баз даних з питань управління освітою. Протягом майже 10 років в області було апробовано різноманітні форми цифровізації не лише в управлінському процесі, а й в освітньому, відпрацьовані різноманітні моделі електронних щоденників, журналів, класних і шкільних освітніх електронних середовищ. Над проєктом «Віртуальна електронна школа – школа, відкрита для всіх» працювало понад півтори тисячі освітян в області з різних предметів. Були створені віртуальна аерокосмічна школа, дистанційна школа для обдарованих учнів, мережева школа на базі Солонянського (тоді ще) району... На сьогодні усі ці проєкти трансформовані або в локальні, або в глобальні. Зокрема, Всеукраїнська дистанційна школа, яка займається індивідуалізованим розвитком особистості знаходиться на базі школи №58, що є експериментальним нашим осередком. Там навчається близько 800 учнів не лише з усієї України, а і з Європи, США та країн СНГ», - зазначила Ватковська.

Голова Новоолександрівської ОТГ Олександр Візір розповів про розвиток освітнього простору в ОТГ. Громада має всього чотири заклади загальної середньої освіти та два – дошкільної. На сьогодні у закладах середньої освіти навчається 826 учнів, ще 163 дитини віком від 2 до 6 років виховуються у дитсадках. В електронній черзі до садочка стоїть 111 дітей, але цю проблему буде вирішено шляхом реконструкції будівлі інтернату Новоолександрівського НВК. Також на умовах співфінансування із ОДА у селі Старі Кодаки ведеться будівництво дитсадка на 80 місць.

Голова ОТГ зазначив, що після навчання багато випускників повертаються жити і працювати в рідне село.

Читайте також: На Рівненщині збільшують ОТГ за рахунок сусідніх сіл

Практичними напрацюваннями на семінарі поділилися директор компанії SMLS Дмитро Мінчуков та експерт системи, вчитель інформатики Тетяна Ткаченко, які презентували шкільну платформу ХХІ століття – SMLS «Сучасна школа – цифрова школа».

Також для учасників семінару була проведена екскурсія по школі в форматі презентації практичних кроків директора школи по створенню відкритої системи доступу до освітнього простору.

Як прокоментувала прогресивний розвиток громади радниця з муніципальних послуг Дніпропетровського ЦРМС Олена Гладка, можна сперечатися та опиратися, проте факт лишається фактом: діджиталізація – вимога часу.

"Ми звикли до електронних комунікацій: онлай-нбанкінг, месенджери тощо. Це прозоро, зручно, економить час. Новоолександрівка прийняла рішення і зробила перший крок на шляху розвитку себе як цифрової громади. Для інших громад – це інформація для роздумів», - сказала Гладка.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами - Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією і підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

 Фото: Ірина Блик

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-