У Чернігові говорили про завершення процесу об’єднання громад

У Чернігові говорили про завершення процесу об’єднання громад

Децентралізація
Укрінформ
Органам місцевого самоврядування Чернігівщини настав час завершувати процес добровільного об’єднання громад, переглянути перспективний план і переформатувати адміністративні райони. 

Для цього треба проаналізувати реальний стан формування ОТГ, знайти й підсилити слабкі місця. Таке завдання на публічному заході "Перспективний план Чернігівщини в розрізі створення спроможних ОТГ та переформатування районів" озвучила директорка Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування Програми "U-LEAD з Європою" Ірина Кудрик.

"Завершення процесу добровільного формування громад має відбутися до чергових виборів, які, згідно з Конституцією, повинні пройти восени 2020 року. Причому завершення формування не лише громад, а й нових, укрупнених районів. В основу нового адміністративно-територіального устрою мають лягти схвалені в регіонах перспективні плани об’єднання територіальних громад, які будуть перевірятися урядом на предмет спроможності громад, причому не тільки фінансової, а й кадрової, інфраструктурної, ресурсної. Тому нам треба зрозуміти, де у нас є слабкі місця, слабкі громади і попрацювати над їх підсиленням. Або ж бути готовими до того, що певна частина існуючих громад у наступному перспективному плані може бути не відображена через свою недостатню спроможність", - сказала Кудрик.

В обговоренні зазначених питань взяли участь представники органів місцевого самоврядування, владних інституцій, експертного середовища. Вони висловлювали свої позиції, пропонували рішення та напрацьовували спільне бачення щодо формування моделі адміністративно-територіального устрою базового та субрегіонального рівня Чернігівщини.

"Із закону про добровільне об’єднання треба забрати слово "добровільне" і провести на підставі нинішнього перспективного плану об’єднання територіальних громад", - вважає виконавчий директор Чернігівського відділення асоціації сільських і селищних рад, депутат обласної ради Ірина Грозенко.

По тому, вважають експерти, треба провести укрупнення районів. На Чернігівщині їх має залишитись чотири (зараз - 22). Районні адміністрації, можливо, назвуть за європейським зразком префектурами. Районні ради ліквідують.

"Щоб на рівні районів не було місцевого самоврядування, воно повинно бути на рівні громад і обласному рівні. На рівні району має бути представництво від Кабміну і Президента - щось на зразок префектури, - зауважив консультант Чернігівського відділення Асоціації міст України Микола Силенко.

Захід у ЦРМС проходив у формі діалогу. Обговоривши нагальні питання, його учасники висловили своє бачення подальшого ходу реформи децентралізації, яке буде враховуватись при прийнятті важливих рішень.

Читайте також: ОТГ Сумщини пропонують взяти участь у конкурсі проєктів, які мають урядову підтримку

У Чернігівському ЦРМС зазначають, що робота з планування майбутнього територіального устрою Чернігівської області триває вже давно і регіон має законопроєкт від народних депутатів щодо поділу на райони. У грудні 2018 року ЦРМС проводив конференцію на тему реформування районного рівня, у липні 2019-го оприлюднив пропозиції Уряду щодо змін меж районів області. На даному етапі напрацьовуються зміни до перспективного плану формування громад області.

На сьогодні в Чернігівській області утворено 50 ОТГ, 39 із яких мають прямі бюджетні відносини з Державним бюджетом. На території об’єднаних громад проживає понад 80% населення регіону. За темпами впровадження реформи децентралізації Чернігівщина стабільно посідає одне з провідних місць в Україні.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами - Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією і підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

 Фото: Наталія Потапчук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-