На Рівненщині збільшують ОТГ за рахунок сусідніх сіл

На Рівненщині збільшують ОТГ за рахунок сусідніх сіл

Децентралізація
Укрінформ
Процедуру розширення вже існуючих об’єднаних територіальних громад за рахунок сусідніх сіл започаткували на Рівненщині.

Про це на заході для ЗМІ, організованому Рівненським Центром розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою», розповів керівник Асоціації ОТГ Рівненської області, голова Бугринської ОТГ Гощанського району Сергій Пилипчук, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«До створених у минулому та позаминулому роках Млинівської і Привільненської ОТГ у двох районах Рівненщини вирішили увійти відповідно Мальованська й Іваннівська громади», – сказав Пилипчук.

За його словами, аналогічно відбулося входження територій до складу міст обласного значення – до Вараша (місто рівненських атомників) приєдналося село Заболоття, а село Розваж – до Острога. До останнього незабаром долучить свої ресурси і Грем’яцька громада. Хорівська, Теслугівська, Рідківська громади у Радивилівському районі зголосилися стати повноправними суб’єктами однієї з найпотужніших в області Крупецької ОТГ.

Як зазначив Пилипчук, останнім часом всі 45 ОТГ Рівненщини продемонстрували ефективність своїх структур у виконанні самоврядних функцій і поліпшили умови проживання завдяки реформам.

«Люди побачили очевидні переваги ОТГ, регламентовані законом, основна з яких – самостійність у прийнятті рішень і використанні коштів, – розповів Пилипчук. – Відтепер ОТГ повною мірою є господарем своєї землі. Нам не потрібно погоджувати наміри щодо її використання з «верхами» – ми самі, наприклад, вирішили виділити інвестору на неугіддях 12 гектарів площі для будівництва сонячної електростанції. Розпоряджаємося прибутковим податком, який залишається тепер у громаді, створили пожежне депо, центр надання соціальних послуг для громадян похилого віку, налагодили первинну медичну допомогу, в тому числі - з використанням сучасної апаратури УЗД. Незабаром запрацює у нас центр надання адміністративних послуг. Значним здобутком ОТГ стало й те, що ми побудували цех із виготовлення паливних пелетів, які призначені для обігріву наших культурно-освітніх закладів. Змогли це зробити завдяки Державному Фонду регіонального розвитку (ДФРР) Мінрегіону України, який підтримав проєкт нашої ОТГ».

Пилипчук зауважив, що переваги ОТГ стали переконливим аргументом для громад, які створили у нинішньому році Полицьку, Семидубську, Великоомелянську, Антонівську, Каноницьку, Вирівську, Головинську, Кричильську, Рафалівську ОТГ у Володимирецькому, Сарненському, Костопільському, Рівненському та Дубенському районах. Нині вони очікують рішень від Центральної виборчої комісії, які дозволять здійснити відповідні виборчі процедури.

«Велика помилка тих сільських рад, які зволікають зі створенням ОТГ або не йдуть на об’єднання з уже існуючими, – додав директор Рівненського Центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Сивий. – На жаль, немає жодної ОТГ у Здолбунівському та Корецькому районах Рівненщини. Також не створено їх і на основі обласного центру. Тут, думаю, варто придивитися до досвіду сусіднього Луцька, який у півтора раза розширив свою площу за рахунок приєднання до нього ОТГ. Зрозуміло, що саме сюди, де є вільні території, прийде інвестор, – ось у чому перспектива. Я обстоюю ідею великого Рівного, адже навколо нього є ще кілька громад, які слід переконувати у вигоді об’єднання. Вона, скажімо, може бути і в тому, що з’являться можливості для навчання у міських школах, виховання у дитсадках, в організації вивезення побутових відходів тощо».

Читайте також: Пирятинська ОТГ планує залучити гранти для енергоефективних проєктів

Сивий нагадав, що уряд визначив 2019-й рік як останній для добровільного об’єднання громад.

«Добре, що ініціативні колективи прагнуть використати цей шанс, – підкреслив Сивий. – Ось і недавно закладено основи для ще одного масштабного об’єднання: на Рівненському Поліссі Соснівська селищна ОТГ візьме під свою юрисдикцію чотири громади, які незабаром приймуть рішення щодо цього на сесіях своїх рад».

Як повідомлялося, програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації в Україні та її секторальні напрямки.

 Фото : Віктор Мазаний

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-