«Я завжди хотіла підтримувати свою громаду»

«Я завжди хотіла підтримувати свою громаду»

Децентралізація
Укрінформ
У рамках впровадження ініціативи з підтримки гендерної рівності Програма «U-LEAD з Європою» поширює історії жінок, які підтримують реформу децентралізації в Україні

Впродовж квітня-червня 2019 залучена Програмою італійська журналістка Моніка Еллена відвідала 6 різних громад Волинської, Чернігівської, Харківської, Полтавської та Одеської областей, що очолюються жінками, які досягли успіхів у місцевому самоврядуванні. В результаті цих візитів було створено шість статей з їхніми особистими та професійними історіями, підкріплених цитатами та фотографіями.

Підстав пишатися може бути багато, гордістю Наталії Халімон стали яскраво жовті контейнери для переробки пластику.

47-річна голова Куликівської громади вказує на них у дворі адміністративної будівлі, при цьому пояснює, де вони будуть розставлені, і як буде вивозитись сміття в рамках планів громади щодо більш сталого управління відходами в цій громаді, яка налічує близько 15 600 жителів та розташована в Чернігівській області. Одразу впадає у вічі, що вона задоволена, і у неї для цього є всі підстави.

«Вони місцевого виробництва – це означає, що люди є частиною процесу. Нам це не впало з неба» – продовжує вона. «Наразі у громади вже є сучасний сміттєвоз, який використовується для вивозу сміття. Це довга робота, але це прекрасний край. Ми не можемо його просто засмічувати. Нам потрібно піклуватись про нього».

Вчителька за фахом, яка стала директоркою школи, матір двох дітей, була міцною опорою своєї громади упродовж дев'яти років. У 2010 була обрана, депутатом районної ради.

«Звісно це було додатковим навантаженням» – веде далі досвідчена оповідачка своїм спокійним, проте переконливим голосом. Вона залишалась директоркою школи ще впродовж п’яти років, перед тим як перейти на посаду голови районної ради у 2015 році.

«Я завжди хотіла підтримувати свою громаду, я ніколи не хотіла бути політикинею», – каже вона, додаючи, наскільки природно це трапилось.

Уміння працювати над декількома справами одночасно є для неї чимось природнім. Вона не тільки вміло поєднувала ролі директорки школи і депутата районної ради, але і згодом стала успішною головою громади. Під її керівництвом її школа потрапила в десятку кращих сільських шкіл України. Окрім того, під час її перебування на посаді у 2016 році район отримав Всеукраїнську відзнаку за прозорість та підзвітність місцевого самоврядування. Увесь цей час вона виховувала двох синів, якім зараз минуло 20.

«У нас в Україні кажуть: «жінка відпочиває, виконуючи хатню роботу», - додає вона, усміхаючись, та жарту у її словах лише половина.

Місцеве адміністрування як освіта

Освіта довго вважалась жіночою професією в Україні. У школах працюють здебільшого жінки. Проте пані Халімон каже, що досвід роботи вчителькою та директоркою школи став для неї безцінним. Навички, які допомогли їй стати успішною в цих ролях, також допомогли їй на посаді голови Куликівської громади після її утворення у 2017 році - і там, і там не обійтись без управлінських навичок та вміння працювати з людьми. «Дорослі можуть бути, як діти, – каже вона. – Хоча з дітьми подекуди простіше».

Її здатність вчитися також проявляється у підході щодо підвищення рівня знань та навичок своєї нової адміністрації. У співпраці з Чернігівським Центром розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою» до навчальної програми для неї самої та адміністративних працівників було включено широкий спектр тем від ґендерно-орієнтованого бюджетування до удосконалення місцевої системи освіти та висвітлення успіхів своєї громади.

Візьмімо управління відходами, наприклад. Одним з ключових проєктів громади є запровадження роздільного збору відходів, перш за все пластику та скла. Це передбачає не тільки встановлення окремих контейнерів та координацію з компанією із переробки сміття. Людям також варто змінити культуру сортування сміття та викидати пластик та скло окремо. Використовуючи терміни розвитку, необхідні кампанії з підвищення рівня обізнаності. Для пані Халімон це ще одна форма освіти.

Роки досвіду управління школою допомогли їй також у перемовинах щодо утворення громади. «Із 15 сіл кожне прагнуло стати лідером» – пригадує вона. Щоб згуртувати спільноту, вона терпляче годинами вела перемовини, дослухалась до людей та розповідала людям про переваги об’єднання.

Це значні переваги. Коли її обрали головою громади у 2017 році, вона стала відповідальною за адміністрування щорічного бюджету у розмірі 120 млн грн. І цієї суми все ще недостатньо для великої кількості потреб громади – тому існує потреба у прозорості щодо вибору, що фінансувати. Кожна сільська рада пропонує свої ідеї, які потім виносяться на публічне голосування на сайті громади. Окрім вторинної переробки сміття проєкти включають ремонт доріг, вуличне освітлення та спорудження колодязів.

Прозорість – зазначає вона, – це ключ до успіху, оскільки це запорука підтримки довіри людей».

«Для довіри немає значення чи ви директор школи, чи голова адміністрації - ви не маєте права схибити. Одні з моїх улюблених рядків належать Ліні Костенко: людині бійся душу ошукать,

бо в цьому схибиш – то уже навіки».

Сила місцевих інвестицій

Децентралізація змінила життя маленьких громад - основним фактором цього є те, що кошти, зібрані на місцях, залишаються на місцях. Близько половини всього бюджету громади складають власні доходи..

Компанії, такі як «Колос», яка пропонує широкий вибір м’ясних продуктів, а також ПрАТ «Куликівське молоко», виробник молочних продуктів, з центральним офісом в Куликівці, містечку, де проживає третина всього населення громади, збувають свою продукцію в усій Україні та забезпечують робочими місцями сотні місцевих жителів.

«Здача землі в оренду становить ще один потік надходжень до бюджету, також процвітає вирощування промислових зернових культур, таких як ріпак,» - пояснює пані Халімон, вказуючи на широкі лани, вкриті чарівними жовтими квітами ріпаку. Адміністрація також шукає інвестора для будівництва асфальтного заводу, який зможе обслуговувати інфраструктурні потреби громади.

Під час розмови в офісі, повному вазонів - давня пристрасть за її словами – пані Халімон наголошує на жіночих якостях, завдяки яким вони підходять для посад у місцевих адміністраціях, де чимало роботи спрямовано на покращення якості життя в громаді.

Балансування бюджету – одна з них. Традиційно вважається, що чоловік приносить гроші в сім’ю, але як тільки гроші потрапляють в дім, їхнім управлінням займається жінка.

«Погляд жінки спрямований далеко вперед,» – каже в підсумку пані Халімон. «Жінки більше зосереджені на майбутньому».

Про «U-LEAD»

Програма, яка спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією, U-LEAD працює з усіма рівнями влади для підтримки реалізації реформ регіональної політики та децентралізації в Україні. Працюючи із метою забезпечення багаторівневої системи управління, яка є прозорою, підзвітною та реагує на потреби громадян, «U-LEAD з Європою» реалізовується Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) та Шведським агентством з питань міжнародного співробітництва і розвитку (Sida).

Матеріал з сайту decentralization.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-