У Харкові увічнили пам'ять активіста Євромайдану фізика Ігоря Толмачова

У Харкові увічнили пам'ять активіста Євромайдану фізика Ігоря Толмачова

Фото
Укрінформ
Меморіальну дошку фізику, активісту Євромайдану Ігорю Толмачову, який загинув під час теракту біля Палацу спорту в лютому 2015 року, відкрили на фасаді будівлі фізико-технічного факультету Харківського національного університету імені Каразіна.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

До сотні харків'ян - ветеранів Харківського Євромайдану, викладачів, студентів і випускників факультету, представників патріотичних громадських організацій, влади зібрав мітинг, присвячений відкриттю меморіальної дошки Ігорю Толмачову - одному з чотирьох загиблих в результаті теракту біля Палацу спорту в Харкові.

У Харкові увічнили пам'ять активіста Євромайдану Ігоря Толмачова / Фото: В'ячеслав Мадієвський, Укрінформ

"Пам'ятаю день, коли ми з болем у серці дізналися про вибух, під час якого загинув Ігор Толмачов - випускник фізтеху, обдарований дослідник-фізик, справжній патріот, учасник Харківського Євромайдану... Він йшов у тій мирній колоні, щоб вшанувати пам'ять Героїв Небесної Сотні, які загинули за свою батьківщину. Вибух у колоні забрав його життя, і хоча він загинув не в бою, для нас Ігор - герой, тому що це був його бій за майбутнє рідної країни", - зазначив на церемонії ректор університету імені Каразіна, академік Національної академії наук України Віль Бакіров.

За словами декана фізико-технічного факультету професора Ігоря Гірки, вони з Толмачовим вчилися разом, і він назавжди запам'ятав його як справжнього друга, надійну й порядну людину: "Він був з тих, хто завжди приходить на допомогу людям. Коли 1988 року у Вірменії стався землетрус, Ігор, відомий серед фізтехівців альпініст, тут же взяв відпустку і поїхав рятувати людей у Спітаку".

Учасники мітингу - заступник голови Харківської ОДА Ігор Черняк, друзі та близькі Ігоря Толмачова - змінювали один одного біля вільного мікрофона, щоб добрим словом ушанувати пам'ять загиблого. До меморіальної дошки - це барельєф Толмачова з граніту і бронзи роботи відомого харківського скульптора Сергія Сбітнєва - покладено живі квіти.

Читайте також: Апеляційний суд залишив під вартою обвинувачених у теракті в Харкові

Як повідомляв Укрінформ, 22 лютого 2015 року в Харкові від вибуху під час ходи активістів біля Палацу спорту, присвяченої пам'яті Героїв Небесної Сотні, на місці загинули двоє людей, ще двоє померли в лікарні, поранення дістали 9 осіб. Через три дні за підозрою в теракті було затримано харків'ян Володимира Дворнікова, Віктора Тетюцького, Сергія Башликова. За даними силовиків, їх завербували російські спецслужби, вони проходили підготовку в Бєлгороді, і за теракт мали отримати 10 тис. доларів. Їм загрожує довічне ув'язнення. Всі троє обвинувачених відмовилися визнати провину.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-