Рівненщина вшанувала українців, депортованих 75 років тому під час операції

Рівненщина вшанувала українців, депортованих 75 років тому під час операції "Вісла"

Фото
Укрінформ
Меморіальні заходи з нагоди 75-річчя початку операції "Вісла" відбулися у Рівному.

Про це повідомляє пресслужба Рівненської міської ради.

""Пам'ять має бути" — такі слова викарбувані на пам’ятному знаку депортованим українцям. І це не випадково. Ми повинні говорити про пам'ять. У когось вона сформувалася на генетичному рівні, особливо в тих родинах, де батьки розповідали дітям про події 75-річної давності. Але від нас усіх залежить, щоб генетична пам'ять окремих родин стала національною пам’яттю усіх українців. Для цього треба не забувати, а розповідати своїм нащадкам про цю подію", - закликала присутніх на заходах з нагоди 75-річчя початку операції "Вісла", які відбулися в обласному центрі, заступниця голови ОДА Світлана Богатирчук-Кривко.

Також повідомляється, що до пам’ятного знаку у Рівному, щоб пригадати одну з найбільш трагічних сторінок в історії українського народу — операцію "Вісла", прийшли керівники міста, священнослужителі, родини депортованих та представники громадськості. Спочатку відслужили молебень, після чого до пам’ятника поклали квіти.

У рамках відзначення 75-річчя початку операції "Вісла" у Рівному наступного тижня відкриють виставку "Емігранти не з своєї волі" в обласному краєзнавчому музеї, а в органному залі за участю громадських організацій пройде захід пам’яті, присвячений депортованим українцям.

Читайте також: У Києві проведуть меморіальні заходи до 75 роковин депортацій 40-х - 50-х

Як повідомлялося, 9 вересня 2019 року виповнюється 75 років від початку депортації українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини.

У 1944–1946 роках понад 482 тисячі українців примусово переселили до УРСР. Це брутально здійснили комуністичні режими СРСР і Польщі із застосуванням терору, репресій, конфіскації майна, обмеження політичних, соціальних, економічних і культурних прав людей. Виселяли українців у різні регіони УРСР – від Галичини до Причорномор’я, Слобожанщини та Донеччини.

У 1947 році тих українців, що відмовились виїжджати до СРСР, в ході акції "Вісла" було депортовано на північ і захід Польщі. Впродовж кількох місяців було переселено майже 150 тисяч українців.

Ще кілька десятків тисяч українців були позбавлені батьківських домівок під час обмінів прикордонними ділянками між СРСР та Польщею у 1948 та 1951 роках.

Фото: rv.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-