Територіальні громади Полтавщини - лідери фінансової спроможності

Територіальні громади Полтавщини - лідери фінансової спроможності

Децентралізація
Укрінформ
За даними Полтавського Центру розвитку місцевого самоврядування, у першому півріччі ОТГ області посіли перше місце у категорії «Середній показник доходів загального фонду (без трансфертів)».

Про це повідомив радник з питань місцевих бюджетів Полтавського ЦРМС Програми «U-LEAD з Європою» Костянтин Качаненко.

«Згідно з аналітичними даними, що характеризують виконання бюджетів 806 ОТГ з 24-х областей України за перше півріччя, які оприлюднили експерти Програми «U-LEAD з Європою» та SKL International, Полтавщина займає лідируючі позиції за основними показниками фінансової спроможності. У 45 об’єднаних територіальних громадах ми маємо в середньому по 3 287,6 грн доходів на одного мешканця. А в Сенчанській ОТГ Лохвицького району цей показник сягає 14 502,9 грн, що є одним з найбільших в Україні», - сказав Качаненко.

Читайте також: На Хмельниччині завершили формування ювілейної 50-ї громади

Зазначається, що фінансова діяльність ОТГ аналізувалася за чотирма напрямками: доходи на душу населення; рівень дотаційності бюджетів; питома вага видатків на утримання апарату управління у фінансових ресурсах ОТГ; питома вага заробітної плати у видатках загального фонду.

Серед ОТГ області лише 20 громад отримують з державного бюджету базову дотацію. 16 перераховують реверсну дотацію, що також є найкращим показником у державі. На другому місці за цим показником об’єднані територіальні громади Дніпропетровської та Кіровоградської областей (по 11), на третьому - Вінниччина та Черкащина (по 10).

Рівень дотаційності існуючих громад є не надто невисоким.

У середньому, по всіх ОТГ Полтавщини питома вага заробітної плати у видатках загального фонду становить 69,4%. Найвищий показник видатків у Новогалещинській ОТГ (Козельщинський район) - 83,1%, найнижчий - у Краснолуцькій Гадяцького району – 47,4%.

Повний аналіз можна переглянути за посиланням.

 Фото: ukrssr.com.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-