У центрі Харкова встановили сотню капканів, аби нагадати про в'язнів Кремля

У центрі Харкова встановили сотню капканів, аби нагадати про в'язнів Кремля

Фото
Укрінформ
Більше ста капканів - як нагадування про ув'язнених в Росії українців - встановили на площі Конституції в Харкові, де проходить акція "В’язні Кремля".

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Представники "Кримської правозахисної групи" та Меджлісу кримськотатарського народу, колишні політв’язні та родичі нинішніх політв’язнів, студенти харківських вишів зібралися на площі Конституції у центрі Харкова, де розміщено більше ста капканів - символів ув’язнення. Саме така кількість українських громадян незаконно позбавлені волі у в’язницях Росії і окупованого Криму. На площі також встановлений намет з інформаційними матеріалами про бранців та чотири стенди з біографіями ув’язнених. Люди знайомляться з інформаційними матеріалами акції та підписують листівки з краєвидами Харківщини на адресу ув’язнених. Ці листівки, пояснюють організатори акції, через адвокатів та іншими шляхами передадуть українським бранцям як знак підтримки від харків'ян.

Акція "В’язні Кремля" у Харкові / Фото: Вячеслав Мадієвський, Укрінформ

"На сьогодні 96 політв’язнів та 24 військовополонених моряків зі статусом військовополонених утримуються у російських тюрмах та в окупованому РФ Криму за сфабрикованими обвинуваченнями. Людей переслідують за релігійні та політичні погляди, за їх світосприйняття, громадянську позицію і громадську діяльність. Є й такі, кого звинуватили у нібито плануванні диверсій та терактів, щоб створити картинку для російської пропаганди. Метою акції є привернення уваги громадськості до українських політичних в’язнів, у тому числі, кримських татар. Однією з головних ідей акцій є підтримка самих політв’язнів та їхніх родичів і прояв солідарності", - розповідає експерт "Кримської правозахисної групи" Олена Лисенко.

Як розповіла кореспондентові Укрінформу Надія Дудка, яка приїхала до Харкова зі своїм чоловіком Петром, рідним братом політв’язня Володимира Дудки, Володимир утримується у Сімферополі за підозрою у намірах здійснити терористичні акти у Севастополі.

Читайте також: У Москві правозахисники повідомили, що місцезнаходження Сенцова невідоме

"Його затримано у Севастополі, коли він йшов до поліклініки, бо в нього хвороба шлунка. З того часу минуло близько 3 років.... Син Ілля, який носить передачі для батька, скаржиться, що тому не передають принесенні з дому ліки, і він зараз дуже страждає. Ім'я Володимира Дудки є у списках на обмін, але коли це буде, невідомо. Ми тут, щоб підтримати його", - каже Надія Дудка.

Як говорилося під час акції, Харків - третє місто після Одеси та Херсона у регіональному турі “В’язні Кремля”. Всього в турі з 10 міст, після Харкова акції відбудуться у Дніпрі, Запоріжжі та ін.

Серед організаторів та партнерів акції - правозахисні організації (Центр прав людини ZMINA, Кримська правозахисна група, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Центр громадянських свобод), кампанія #SaveOlegSentsov, Об’єднання родичів політв’язнів Кремля.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-