Свято історії та смаку: Високопільська громада збирає «Кронау-фест»

Свято історії та смаку: Високопільська громада збирає «Кронау-фест»

Децентралізація
Укрінформ
На Херсонщині у Високопільській ОТГ готуються провести фестиваль німецької та української культури «Кронау-фест» 2019 року

Про це кореспонденту Укрінформу розповів голова Високопільської ОТГ Руслан Застава.

«Фестиваль відбудеться 14 вересня, уже зареєстровано близько 400 учасників. Це вже другий такий фестиваль, перший провели у Херсоні, цей ми вирішили організувати саме на території нашої селищної ради. Співзасновник фестивалю - Херсонський міський центр німецької культури», - зазначив Застава.

Під час фестивалю гостям запропонують продегустувати високопільського вина за старовинним рецептом, адже, як повідомляють організатори, у 1886 році у Кронау, яке згодом перетворилося на Високопілля, вже існували гуртовий склад вина і спирту, 2 гуртових склади виноградного вина та винний погріб. Також високопільці представлять українську та німецьку кухні, зокрема, можна буде посмакувати шварцброт — чорний хліб, який випікається за старовинним німецьким рецептом з додаванням сала. А ще, під час екскурсії до будинку заможного колоніста Рауша всі охочі матимуть можливість спуститися у німецьке підземелля, де на гурманів чекатиме справжнє свято. Адже саме тут колись розміщувалась приватна родинна коптильня.

Мета «Кронау-фест» - нагадати історію цієї місцевості. Селище Високопілля було засноване 1869 року німцями-переселенцями й мало назву Кронау - від однойменного німецького населеного пункту, звідки прибули іноземці. Колоністи розвинули на цих землях власне виробництво борошна, черепиці, вина.

Будівлі тодішніх переселенців збереглися до теперішнього часу, додаючи місцевості історичної й туристичної привабливості.

«Ми організували історичний екскурсійний маршрут - наш музей, до речі, розміщений у колишній німецькій школі. Там, де була німецька гімназія, нині спеціалізована школа-інтернат «Обдарованість» обласної ради, тут навчаються діти з усієї Херсонщини. Будівля Центру культури і дозвілля - це колишня центральна кірха. Збереглась ще одна кірха, але тепер вона перебудована і там православна церква», - розповів голова ОТГ.

За його словами, зараз звернули увагу й на старе німецьке кладовище.

«Власне етнічних німців у селищі майже не лишилось. Основна частина виїхала на історичну батьківщину. Звісно, хтось приїздить у відпустку до родичів чи знайомих, проте зв’язків на рівні органів місцевого самоврядування з колишніми земляками та їхніми нащадками немає”, - каже Руслан Застава.

Тому фестиваль важливий для встановлення таких зв’язків і розвитку туризму на Херсонщині, де із закінченням літнього сезону продовжують пропонувати цікаві туристичні локації.

До розробки стратегії та компонентів рекламної та інформаційної кампанії фестивалю долучився Херсонський Центр розвитку місцевого самоврядування Програми "U-LEAD з Європою".

«Херсонський ЦРМС надає інформаційну підтримку фестивалю української та німецької культури «Кронау-фест», який відбудеться у Високопільській ОТГ. Також попередньо з оргкомітетом фестивалю розроблялась інформаційна стратегія, тобто, комунікація з аудиторією та партнерами через соціальні мережі і через ЗМІ. 14 вересня, у день проведення фестивалю, ми організовуємо престур і журналісти зможуть побачити на власні очі і фестиваль, і те, чим живе місцева ОТГ», - каже радниця з питань комунікації Херсонського ЦРМС Анастасія Супрун.

А за словами начальниці управління культури Херсонської ОДА Світлани Думинської, Високопілля славиться цікавими спорудами, пов’язаними з історією німців-колоністів, тому фестиваль може бути гарною туристичною локацією. І є плани розвивати «Кронау-фест», щоб він привернув увагу етнічних німців, які проживають в Україні і громадян Німеччини.

«У нас уже є підтвердження, що серед учасників фестивалю будуть представники німецьких культурно-національних товариств з інших регіонів України і ми ведемо перемовини, щоб приїхали представники культури безпосередньо з Німеччини», - зазначила Думинська.

Це перший етнічний фестиваль на території ОТГ у Херсонській області. Його планують щорічно проводити відтепер саме тут. Кажуть, що велику увагу звернули на історичний аспект.

«Наші фахівці, готуючись до фестивалю, працювали у Херсоні в архіві, у бібліотеці, збирали історичний матеріал. Ми також передали запрошення у Німеччину нашим колишнім землякам, чекаємо на відповіді, сподіваємося, що приїдуть», - розповіла начальниця відділу соціальної інфраструктури Високопільської селищної ради Ольга Іващенко.

«Кронау-фест» триватиме один день. Частина учасників заходу зможе дістатися у Високопілля автобусами, але тут також є залізниця і, як повідомляє офіційна сторінка фестивалю у Facebook, потягом сюди зможуть приїхати гості та учасники з Києва, Одеси, Миколаєва, Херсона, Івано-Франківська, Маріуполя та Харкова.

Хто планує лишитися на довше, матиме можливість скористатися послугами «Гостинних садиб», які пропонують місцеві мешканці.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Ірина Староселець, Херсон

Фото: Ксенія Смахтіна

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-