У парку

У парку "Тузлівські лимани" звинувачують поліцію у потуранні браконьєрам

Укрінформ
Представники Національного природного парку "Тузлівські лимани" просять Президента, главу Кабміну та керівників ГПУ і МВС перевірити діяльність Татарбунарського відділу поліції та прокуратури району, що потурають злісним правопорушникам.

Заяву про відповідне звернення з боку керівництва НПП "Тузлівські лимани" оприлюднила на пресконференції в Одесі в.о. директора нацпарку Ірина Вихристюк, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні ми змушені констатувати, що через потурання браконьєрству - рибному та мисливському, а також незаконним вирубкам лісових ресурсів та забудовам заповідної піщаної коси, що відділяє лимани від Чорного моря - відбувається нещадне нищення об'єктів екосистеми нацпарку "Тузлівські лимани". Протягом останніх трьох років нами направлено до органів поліції та прокуратури близько півсотні відповідних протоколів на винуватців та заяви про скоєння злочинів. У тому числі про спалення автомобіля, викрадення двигуна патрульного човна відділу держохорони нацпарку, нищення іншого майна, злочинні напади браконьєрів на працівників, завдання їм ушкоджень середньої тяжкості тощо. Однак абсолютна більшість злочинів фактично не розслідувані поліцією - в суді розглядаються лише три кримінальні провадження (із 100 правопорушень — ред.)", - зазначила Вихристюк.

Причому несумлінних слідчих, стверджує керівник нацпарку, покривають працівники прокуратури та облуправління Нацполіції. У результаті держава зазнає величезних збитків.

За її словами, у райцентрі Татарбунари уже сформувалося своєрідне "мисливське лобі", яке координується депутатами райради. Спритні ділки дійшли до того, що незаконно перекрили природний канал, який з'єднував Тузлівські лимани з Чорним морем, і наживаються на хижацькому вилові та продажу кефалі та інших видів риби.

За позовом адміністрації нацпарку, уточнила Вихристюк, недавно Апеляційний адміністративний суд Одеської області визнав незаконною діяльність створеного ними підприємства "Граніт", що спеціалізувалося на вилові рибних ресурсів. Однак вони не припинили діяльності, а просто перейменували фірму і продовжують рибний промисел на території НПП "Тузлівські лимани".

Читайте також: На Херсонщині водна поліція виявила незаконний вилов на 2 млн грн

Серед судових проваджень, які розслідуються після акцій протесту одеських екологів під стінами облпрокуратури, - напад тридцяти озброєних осіб на чотирьох працівників нацпарку та журналістів із застосуванням вогнепальної зброї, який було вчинено безпосередньо на території нацпарку, де полювання суворо заборонено. Тим часом браконьєри та місцеві "латифундисти", що розорюють берегову зону, взялися нищити (розстрілювати з рушниць) візуальні знаки, що ідентифікують межі парку. Станом на 28 серпня знищено або викрадено понад 20 знаків, залишилося - усього два межові знаки.

За словами очільника відділу держохорони НПП «Тузловські лимани» Віталія Дімова, більшість із ста заяв про злочини чи правопорушення на заповідній території поліцією Татарбунар "навіть не внесено до ЄРДР, кримінальні провадження не відкривались. А в тих випадках, коли провадження таки були відкриті, їх не розслідували належним чином.

Співорганізатори зустрічі з журналістами юристи Максим Попов та Владислав Сердюк висловили сподівання, що карусель безкарності за скоєні злочини на території НПП "Тузлівські лимани", врешті, буде припинено. Інакше представники екологічної громадськості знову пікетуватимуть адмінбудівлі Одеського ГУ Нацполіції та облпрокуратури.

Фото: Думская

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-