Картоплі на Чернігівщині стало менше, а її ціна зросла удвічі

Картоплі на Чернігівщині стало менше, а її ціна зросла удвічі

Укрінформ
Цьогорічний врожай картоплі на Чернігівщині буде менший, ніж у попередні роки, тому й ціна на неї вже зараз удвічі вища за минулорічну.

Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу голова Асоціації фермерів та приватних землевласників України в Чернігівській області, депутат обласної ради Іван Якуб.

"Спочатку ціна картоплі на гуртових закупках, порівняно з минулим роком, зросла удвічі - до 10-11 грн за кілограм. А зараз трохи почала спадати до 7-8 грн. Причин дорожнечі цього овочу кілька. Перша - це несприятливі погодні умови, посушливі травень та червень. Ранні сорти вродили гірше, ніж у попередні роки, врожай пізніх може бути кращим. Друге - це зменшення площ під картоплею. У селах її вже нема кому садити - стільки людей виїхало! Населення, яке залишилось, на продаж вирощує процентів п’ять, тому що зараз це невигідно: затрати великі, ціни малі, ринку збуту немає", - розповів аграрій.

За словами Якуба, така ж ситуація цього року буде й з іншими овочами. Адже їх вирощування - теж затратний і трудомісткий процес. Тому й фермери вже не хочуть займатися овочами.

"Найняти людей навіть перебирати картоплю зараз - велика проблема", - зауважив фермер.

Ще однією причиною, яка призводить до зникнення картоплі з українських полів, додав співрозмовник, є недостатнє чи майже відсутніє фінансування аграрної науки.

"У нас уже ніхто не працює над виведенням нових сортів картоплі, а сорти ж мають властивість за кілька років вироджуватись. Нам завозять імпортні сорти, які там, за кордоном, уже нікому не потрібні, бо на їх місце виведені нові. Тобто, нам везуть непотріб", - сказав Якуб.

Читайте також: Мінагро має напрацювання для законопроєкту про обіг сільгоспземель

За його прогнозом, не краща, ніж із овочами, ситуація буде на Чернігівщині й з круп’яними культурами. Наприклад, гречки в цьому році посіяли тільки 30% від минулорічного. Вигідно аграріям садити лише те, що йде на експорт - кукурудзу, сою, соняшник та пшеницю.

Відомо, що в останні десятиліття майже всю картоплю (до 97%) на Чернігівщині вирощувало населення на своїх земельних ділянках. Значна частина картоплі вивозилася в Крим і Донбас. На сьогодні ці ринки збуту майже втрачені, та й собівартість виробництва бульби дуже зросла.

Зараз на ринках і в супермаркетах Чернігова картопля вроздріб продається, в середньому, по 15 грн за кг - удвічі дорожче, ніж торік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-