Етнофестиваль під мандаринівку на кістках простих будинів
Цю місцину вчені ідентифікували як Гелон - столицю скіфського племені будинів, період розквіту якого припав на VII-IV століття до нашої ери.
Етнофестиваль «Гелон фест» / Фото: Сергій Пустовіт, УкрінформСьогодні колишня столиця виглядає як широкий вигін попід лісом на височенних пагорбах. Вигін завалений збитими тюками соломи, підвезеними фермерами. Це – як крісла у концертному залі. На них сидять-лежать і навіть використовують замість столів, коли хочеться чогось перекусити.
А ось пара молодят з Опішні Зіньківського району Наталя й Олександр Штогріни вирішили влаштувати у Гелоні фотосесію.
Ще тут можна спробувати постріляти з лука і з набагато складнішої балісти – античної зброї для метання сферичних кам'яних снарядів. Викувати монету з оберегом на щастя. Покрасуватись у металевому шоломі й хоча б трішечки відчути себе древнім воїном. Побачити збільшену копію казана, в якому готували собі їжу пращури (дітям дозволяється навіть залізти в нього). Помахати древніми мечами (не біда, що відтвореними за фотографіями) і побути, нехай хоча б в уяві, таким собі гетьманом з булавою. Подивитися на відважних вершників на конях…
Можливість такого реального дотику до тисячолітньої історії робить етнофестиваль унікальним і привабливим не лише для українців, а й для зарубіжних гостей. До речі, в археологічних розкопках цьогоріч беруть участь волонтери з Італії і Німеччини. Ну, а туристи, треба сподіватися, підтягнуться.
А загалом, щоб краще відчути атмосферу свята, сюди краще їхати з ночівлею. Знайти житло, правда, у Більську чи Котельві сутужно – місцеве населення ще не докумекало, що на туристах можна заробляти. Зате бізнесмени швидко зорієнтувалися й пропонують на вибір в оренду керемати, спальники, намети. Щоправда, кажуть, уночі вже холодно спати «по-спартанськи». Але якщо добре повечеряти шашличком чи гарячим борщем з галушками під чарчину, то, мабуть, до ранку можна протриматись.
Щодо спиртного на фестивалі, то це окрема програма. Загалом, можна й задарма накуштуватися такого, чим у магазинах не торгують, бо пригощають хмільними напоями, наливаючи в келишки по 20 грамів. Тут тобі й медовуха, і медове вино, хріновуха і калганівка, вишнівка й мандаринівка… До речі, за півлітра мандаринівки треба віддати 200 гривень. Все решта дешевше.
Головне не забути сходити на етнодискотеку й не пропустити вогняне шоу…
Ганна Волкова
Фото автора та Сергія Пустовіта