Забруднення Росі: вміст отрутохімікатів у межах допустимих показників

Забруднення Росі: вміст отрутохімікатів у межах допустимих показників

Укрінформ
Вміст шкідливих речовин у річці Рось на межі Вінницької і Київської областей станом на вівторок перебуває в межах допустимої норми.

Про це у вівторок на брифінгу розповів перший заступник начальника Державної екологічної інспекції у Вінницькій області Ігор Осадчук, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«10 червня нашими фахівцями був здійснений повторний виїзд мобільною пересувною лабораторією на місце виникнення надзвичайної ситуації та проведено повторний відбір проб поверхневих вод у чотирьох точках. Дві з них - у с. Збаржівка, - це ставок «Верхній Панський» на руслі річки Фоса 300 м. вище дамби в місці скоєння ДТП та ставок «Панський» біля дамби в місці скоєння ДТП. Також було зроблено заміри на р. Рось за 10 метрів нижче впадіння річки Фоса і в Росі у с. Борщагівка на межі Вінницької області з Київською. Проби води досліджувались на вміст азоту амонійного, нітритів, фосфатів, хлоридів, сульфатів, ХСК та розчинного кисню. Найбільша концентрація гербіцидів та фунгіцидів спостерігалась у місці безпосереднього їх виливу у ставок «Панський» с. Збаржівка. Проте більшість із восьми найменувань препаратів захисту рослин мають маслянисту консистенцію і одразу по поверхні води перемістились за течією, потрапивши до р. Рось, яка є основним джерелом водопостачання міст Біла Церква та Умань», - повідомив Осадчук.

За його словами, р. Рось має досить сильну течію та великий об’єм води, а період розкладу більшості препаратів, які потрапили у воду, становить від 3 до 24 годин. Останні заміри засвідчили, що на межі Вінницької і Київської областей вміст шкідливих речовин наразі перебуває в межах допустимої норми.

Окрім проб води, досліджували й рибу з постраждалих водойм. Відібрані для аналізу зразки знаходяться у нормальному стані, ствердження про масову загибель риби внаслідок виливу отрутохімікатів не підтвердилися.

Читайте також: Забруднення річки Рось: поліція розповіла, як винні у ДТП "замели сліди"

Фахівці Державної екологічної інспекції у Вінницькій області зробили запит до Мінекології щодо надання сертифікатів на препарати, які потрапили у воду, щоб можна було визначити розмір завданих ними збитків довкіллю.

Як повідомлялося, 9 червня біля с. Збаржівка Погребищенського району Вінницької області вантажний мікроавтобус Mercedes Bens Sprinter, що перевозив засоби захисту рослин, перекинувся на березі притоки річки Рось та загорівся. У результаті близько 800 літрів хімікатів потрапило у ставок з подальшим витоком до річки Рось.

Зазначається, що із 12 пестицидів, які були виявлені на місці події, 8 – гербіциди, 3 – фунгіциди, 1 регулятор росту рослин. Усі препарати відносяться до 3 класу токсичності.

Було прийнято рішення тимчасово припинити централізоване водопостачання м. Біла Церква, населених пунктів Узин та Фурси із басейну річки Рось.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-