Жителів Київщини знайомили з реформою під час інформаційної кампанії «Я - Громада!»

Жителів Київщини знайомили з реформою під час інформаційної кампанії «Я - Громада!»

Децентралізація
Укрінформ
У Василькові на Київщині 8 червня в рамках всеукраїнської інформаційної кампанії «Я - Громада!» жителів інформували про реформу децентралізаці та переваги створення об'єднаних територіальних громад.

Кампанію організували Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України і Програма "U-LEAD з Європою", повідомляє кореспондент Укрінформу.

В рамках кампанії організатори облаштували на центральній площі у Василькові «Містечко децентралізації», у якому представили модель сучасної ОТГ та різні сфери її діяльності, зокрема встановили «тематичні намети» та інформаційні стенди щодо освіти, охорони здоров'я, екології, спорту, ЦНАПів у громадах. Для того, щоб зацікавити місцевих жителів, організатори інформаційної кампанії пропонували пройти квест. Зокрема, відвідувачі містечка отримували інформаційні буклети, з якими необхідно було завітати до кожного намету, дати відповіді на запитання щодо особливостей реформи децентралізації у різних сферах. Якщо ж жителі відповідей не знали, то знаходили їх на інформаційних стендах. За правильні відповіді отримували наліпки на буклетах. Діти також отримували завдання в ігровій формі і «макіяж», що перетворював їх на казкових героїв. Дорослим та дітям, які успішно проходили квест, дарували подарунки.

Крім того, у містечку децентралізації жителі Василькова мали можливість отримувати відповіді на запитання та роз’яснення від експертів щодо реформи децентралізації, які їх турбують.

Також у "Містечку децентралізації" відбувся концерт, під час якого українські пісні виконували діти з Василькова.

Експерт зі стратегічних комунікацій проекту «Я-Громада!» Тетяна Вороніна у коментарі Укрінформу повідомила, що у багатьох регіонах України населення недостатньо поінформоване про реформу децентралізації. «Це проблема недостатньо налагодженої комунікації від початку впровадження реформи та проблема того, яку інформацію доносить місцева влада до людей... Ми бачимо, що з людьми не говорять про елементарні речі, пов'язані з об'єднанням громад, а навпаки - поширюються міфи. Зокрема, про те, що будуть закриватися школи, лікарні, про те, що за кожною довідкою треба буде їздити бозна-куди і що маленькі села будуть фінансуватися за залишковим принципом», - сказала вона.

Вороніна зауважила, що мета заходів інформаційної кампанії «Я - Громада!» - зацікавити людей можливостями децентралізації, щоб вони розуміли, що від них залежить створення громад, тим більше, що за планом у 2020 році має бути завершене об'єднання громад. Також експерти хочуть донести до жителям населених пунктів України, що вони втрачають можливості і гроші, не об'єднуючись у громади. “Також нам важливо, щоб люди розуміли, що на місцевих виборах необхідно свідомо обирати, хто керуватиме ОТГ”, - сказала вона.

Вороніна додала, що в ході інформаційної кампанії людям хочуть пояснити, як саме створюється громада, за рахунок чого можна заробляти додаткові кошти у місцевий бюджет, зокрема йдеться про туризм, фермерські господарства та інше.

Вона також відзначила, що у заходах інформаційної кампанії «Я - Громада!» в різних населених пунктах жінки беруть активнішу участь, ніж чоловіки: «генденрне питання сьогодні на часі, тому це важливо».

Всеукраїнська інформаційна кампанія «Я - Громада!» у Київській області також пройшла у Яготині та Рокитному 6 та 7 червня відповідно.

Читайте також: В Україні 806 тергромад мають прямі відносини з держбюджетом — експерт

Загалом заходи всеукраїнської інформаційної кампанії «Я – Громада!» відбудуться у 39 населених пунктах різних областей України. Кампанія має на меті: підвищити рівень обізнаності громадськості про позитивні зміни, що відбулися внаслідок реформи децентралізації; сприяти кращому розумінню громадянами України сутності реформи децентралізації та поширення позитивних практик ОТГ; сприяти залученню громадян до активної участі у соціальному, культурному та політичному житті своїх громад за допомогою конкретних прикладів, коли люди самі стають агентами розвитку громади; сформувати позитивне ставлення до процесів добровільного об'єднання та децентралізації по всій Україні.

Так, різних областях України відбудеться 28 публічних та 11 діалогових заходів за участю громадськості, представників ОТГ, волонтерів та журналістів.

Концепція «Містечка децентралізації» (у 28 населених пунктах) дозволить одночасно провести низку інтерактивних заходів, що поєднують інформаційно-просвітницьку діяльність, презентації кейсів, обмін досвідом, іграми та розважальними форматами. Це дозволить залучити і об'єднати людей усіх соціальних і вікових груп доступним і цікавим шляхом. Діалогові заходи відбудуться у форматах інформування, презентації можливостей децентралізації та дискусій щодо реформи.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-