СБУ назвала замовника зірваного теракту в Запоріжжі

СБУ назвала замовника зірваного теракту в Запоріжжі

Фото
Укрінформ
Співробітники Служби безпеки України попередили потужний терористичний акт в одному з густонаселених місць у центрі Запоріжжя.

Про це розповів начальник департаменту контррозвідки СБУ Олексій Петров, відео опубліковане на сторінці СБУ у Facebook.

"Інформація про вибуховий пристрій надійшла до Центрального апарату Служби – і група, сформована т.в.о. голови СБУ Іваном Бакановим, виїхала до Запоріжжя для відслідковування зловмисника", ‒ повідомив Олексій Петров.

Він розповів, що спецслужба стежила за чоловіком, який планував здійснити теракт, як тільки він заїхав у місто. Чоловік заклав вибухівку у сміттєвий бак та планував привести її в дію з допомогою телефонного дзвінка.

Силовикам вдалося знешкодити вибухівку, зона враження якої близька 10 метрів.

За словами Петрова, після закладення вибухівки зловмисник поїхав до готелю, де дивився телевізор і чекав новини про вибух. "Але не побачив, що сталось щось надзвичайне і повернувся на місце”, - говорить Петров і додає, що весь час велась фото та відео фіксація.

Як йдеться у повідомленні СБУ, "оперативники спецслужби встановили, що замовником теракту було так зване МГБ ДНР. За задумом кураторів вибух мав призвести до численних людських жертв та дестабілізації суспільно політичної обстановки у мирному регіоні".

"Виконавцем теракту куратори обрали мешканця Донецької області, якого співробітники Служби контролювали з моменту перетину лінії розмежування. У Запоріжжі зловмисник заклав вибухівку потужністю півтора кілограма пластиду поблизу дитячого майданчика", - повідомив представник СБУ.

Для забезпечення стовідсоткової безпеки громадян о шостій ранку була здійснена евакуація мешканців прилеглих будинків та обмежено в'їзд на прилеглу територію.

Співробітники СБУ затримали «підривника» згідно зі ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України відразу після повернення на місце потенційного злочину.

Читайте також: СБУ запобігла потужному теракту у Запоріжжі

У межах кримінального провадження, розпочатого за ч. 2 ст. 15 ч. 2 ст. 258 Кримінального кодексу України, тривають невідкладні слідчо-оперативні дії. Вирішується питання щодо оголошення затриманому про підозру та обрання запобіжного заходу.

Деякі запорізькі ЗМІ поширили інформацію, що це готувався замах на митрополита УПЦ МП Луку та його охоронця.

“Митрополит Лука наразі знаходиться в іншому місті. З ним все в порядку”, - прокоментував у телефонному режимі фотокор Запорізької єпархії УПЦ МП Євген Кугатов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-