У Львові відзначили 156-річчя з дня народження Євгена Петрушевича

У Львові відзначили 156-річчя з дня народження Євгена Петрушевича

Фото
Укрінформ
У Львові відзначили 156-ту річницю з дня народження президента Української Національної Ради ЗУНР Євгена Петрушевича.

Про це повідомила прес-служба Львівської ОДА.

“На Личаківському кладовищі у Львові відбулися урочистості, присвячені 156-й річниці від дня народження президента Української Національної Ради ЗУНР Євгена Петрушевича. Представники влади, патріотичних, ветеранських та молодіжних громадських організацій поклали квіти до каплиці, де похований Петрушевич. Тут відбувся чин панахиди”, - зазначено у повідомленні.

Петрушевич народився 3 червня 1863 року у м. Буську на Львівщині в родині греко-католицького священика. Після закінчення Академічної гімназії і правничого факультету Львівського університету переїхав у місто Сокаль і відкрив там адвокатську контору.

На Львівщині відзначили 156-ту річницю від дня народження Євгена Петрушевича / Фото: loda.gov.ua

Під час І Світової війни, у 1914-1918 рр. – член Головної Української Ради та Загальної Української Ради. В 1917-1918 рр. – голова Української Парламентарної Репрезентації в австрійському парламенті.

З 19 жовтня 1918 р. як президент Української Національної Ради проголосив створення на українських землях Австро-Угорщини Української держави. 4 січня 1919 року обраний у Станіславові (тепер Івано-Франківськ) Президентом Західноукраїнської Національної Ради.

Читайте також: В'ятрович відповів на закиди Польщі й Ізраїлю через пам’ятник Шухевичу

Уряд Петрушевича припинив свою діяльність 15 березня 1923 року. До кінця свого життя Петрушевич перебував в еміграції, у Берліні, співпрацював з Українським Національним Об’єднанням (УНО), іншими емігрантськими організаціями. Коли у вересні 1939 р. Німеччина напала на Польщу, надіслав уряду Гітлера протест. Помер 29 серпня 1940 р.

Був похований на берлінському цвинтарі римо-католицької катедри Cв. Ядвіги представниками УНО, які згодом встановили на могилі пам'ятник. 1 листопада 2002 року перепохований на Личаківському кладовищі у Львові.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-