В Остерській ОТГ на Чернігівщині з'явиться таксі для людей з особливими потребами

В Остерській ОТГ на Чернігівщині з'явиться таксі для людей з особливими потребами

Децентралізація
Укрінформ
В Остерській об’єднаній територіальній громаді Чернігівщини невдовзі з’явиться спеціально обладнаний автомобіль для перевезення людей з обмеженими фізичними можливостями.

Про це журналістам у ході прес-туру до Остерської ОТГ, організованого Чернігівським Центром розвитку місцевого самоврядування Програми "U-LEAD з Європою", розповів заступник Остерського міського голови Андрій Скидан, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Буквально вчора ми отримали наказ Міністерства соціальної політики України від 23 травня 2019 року про те, що Остерський територіальний центр отримає спеціально обладнаний автомобіль (із підйомником), який буде обслуговувати людей з обмеженими фізичними можливостями. Тобто, ми також виграли конкурс і в нас буде соціальне таксі", - сказав заступник мера.

За його словами, виграти спецавтомобіль громаді дозволила участь у проекті щодо покращення інноваційних соціальних послуг, зокрема, транспортних.

Презентуючи громаду, Скидан розповів, що вона була утворена в липні 2016 року шляхом об'єднання Остерської міськради й Біликівської та Бірківської сільських рад Козелецького району. До її складу увійшли одне місто й 13 сіл із населенням понад 8 тис. осіб. Більша частина, майже 6,5 тис., проживають в Острі. Піклування про людей, які потребують соціального захисту, в громаді було одним із пріоритетів.

Остерський територіальний центр соціального обслуговування був створений у березні 2017 року зі штатом 17 працівників. Зараз їх уже 28 і вони обслуговують також сусідню Деснянську ОТГ, з якою укладено договір про співпрацю. Участь у проекті Світового банку "Модернізація системи соціальної підтримки населення України" дозволила забезпечити терцентр 4-ма комп’ютерами, а власна ініціатива - велосипедами й спецодягом (куртками) для працівників.

Варто зазначити, що питанням забезпечення громади необхідним спецтранспортом її очільники займаються з самого початку, витрачаючи на нього певну частину державних субвенцій на інфраструктурний розвиток. Тому на сьогодні там є вже сміттєвоз і автовишка.

Судячи з інформації, наданої журналістам Скиданом, реформа децентралізації дозволяє Остерській ОТГ розвиватися планомірно й послідовно. Усього за два роки після об’єднання у громаді відремонтовано ділянку дороги, проведено капремонт дитсадка, збудовано футбольне поле зі штучним покриттям для опорної школи-гімназії, встановлено систему відеоспостереження на дорогах, придбано обладнання і програмне забезпечення для Центру надання адміністративних послуг (ЦНАПу).

Субвенцію 2019-го року ОТГ планує спрямувати на придбання екскаватора-навантажувача та ремонт водопровідної мережі, а 2020-го року - на капітальні ремонти очисних споруд, будинку культури й стадіону. Останні три проекти вже знаходяться на розгляді в Державному фонді регіонального розвитку.

Не "зависло" в громаді й питання створення ЦНАПу.

Читайте також: В Остерській громаді на Чернігівщині заклали великий виноградник

"У січні 2019 року нами було подано заявку до 3-го раунду фази впровадження Програми "U-LEAD з Європою" на модернізацію ЦНАПу і ми були успішно відібрані для участі у ньому. Цей раунд передбачає, що своїм коштом ми робимо в приміщенні невеличкий ремонт (підлогу, прозорі двері, пандус на вході і безперешкодний доступ до туалету для людей з обмеженими фізичними можливостями), а представники "U-LEAD з Європою" розробляють дизайн приміщення, надають нам меблі й техніку. ЦНАП у нас створюється в дуже гарному приміщенні колишнього ЗАГСу (його ми переселили в Будинок культури) і буде просто шикарним", - зазначив заступник мера.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами - Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією і підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Віктор Кошмал

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-