У Херсоні відкрили пам’ятний знак

У Херсоні відкрили пам’ятний знак "Жертвам геноциду кримськотатарського народу 1944 року"

Фото
Укрінформ
У Херсоні відкрили перший на материковій частині України пам’ятний знак «Жертвам геноциду кримськотатарського народу 1944 року».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Захід розпочався з молитви, яку провів імам мусульманської громади Сари Кермен Теджеллі Сіммет.

«Події 1944 року - це трагедія не лише кримськотатарського народу, це трагедія України», - сказав на церемонії відкриття пам’ятного знаку міський голова Херсона Володимир Миколаєнко.

У Херсоні відкрили пам’ятний знак «Жертвам геноциду кримськотатарського народу 1944 року» / Фото: Староселець Ірина, Укрінформ

Пам’ятний знак встановили на алеї Пам’яті жертвам геноциду кримськотатарського народу, яка була закладена у 2015 році.

Як нагадав під час мітингу голова Херсонського міського Меджлісу Ібрагім Сулейманов, 75 років пройшло з того часу, як жінок, людей похилого віку, дітей без вини засудили на голод, холод, хвороби, на смерть. «І лише в останні роки ми маємо можливість вголос про це казати. Українське суспільство, нарешті, виліковується від радянської чуми, і це дає надію на те, що не буде реваншу промосковських приспішників», - зазначив Сулейманов.

За його словами, коли кримським татарам дозволили залишати місця спецпоселень, вони хотіли повернутися до Криму, проте їм не дозволили цього зробити. І саме тоді на Херсонщині з’явилася найбільша на материковій частині України кримськотатарська громада. «Нам забороняли розмовляти рідною мовою, нам забороняли в нашому праві на нашу ідентичність. Але часи змінюються, і я щасливий, що чотири роки тому, у 2015 році саме херсонська громада, разом з кримськотатарською громадою міста, прийшли на це місце і посадили тут дерева. А сьогодні ми разом з місцевою владою відкриваємо цей пам’ятний знак – єдиний поки що на материковій частині України», - зазначив Ібрагім Сулейманов.

Керівник Представництва Меджлісу кримськотатарського народу в Херсонській області Абмеджит Сулейманов під час акції розповів про трагічні події в історії кримськотатарського народу, згадав також українця, генерал-майора, дисидента Петра Григоренка, який виступив на захист кримських татар та інших депортованих народів, говорив про те, як радянська влада фальсифікувала історію, про те, як кримські татари підтримали незалежність України, про події 2014 року.

«Сьогодні від нас залежить дуже багато. Я вдячний міській владі, бо встановлення цього меморіального каменю є дуже великою моральною підтримкою для тих людей, які живуть у Криму і які, не дивлячись ні на що, кажуть, що Крим – це Україна», - зазначив Абмеджит Сулейманов. За його словами, така позиція кримських татар дуже важлива для міжнародної спільноти.

Читайте також: У Києві відкрилася виставка "Вкрадений Крим. Історія депортації"

Як повідомляв Укрінформ, 18 травня виповнюється 75 років від часу депортації радянським режимом кримських татар з їхньої історичної батьківщини – Криму.

За офіційними даними, було депортовано 183 тис. 144 особи; за кримськотатарськими джерелами – понад 400 тисяч, з яких упродовж першого півтора року померло близько 46%.

Верховна Рада України визнала депортацію 1944 року геноцидом кримськотатарського народу. А напередодні 75-ї річниці депортацію кримських татар геноцидом визнав і сейм Латвії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-