На Львівщині відкрили пам`ятник генерал-хорунжому УНР

На Львівщині відкрили пам`ятник генерал-хорунжому УНР

Фото
Укрінформ
На Львівщині урочисто вшанували головного військового прокурора УНР генерал-хорунжого Олександра Чеховича.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила речниця військової прокуратури Західного регіону Юлія Галущак.

“Заступник генерального прокурора – головний військовий прокурор Анатолій Матіос та військові прокурори Західного регіону України вшанували пам'ять одного із перших військових прокурорів Армії Української Народної Республіки – Олександра Чеховича”,- зазначила Галущак.

Читайте також: На Житомирщині перепоховали воїнів УНР, які загинули 97 років тому

Матіос подякував військовим прокурорам Західного регіону України за ініціативу з розшуку місця поховання генерал-хорунжого Чеховича, що знаходиться у селі Білка Перемишлянського району, та подальшого увічнення його пам'яті.

Також відбувся чин освячення пам’ятника та марш курсантів роти почесної варти Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

На Львівщині відкрили пам'ятник генерал-хорунжому УНР / Фото: Дивись.info

Олександр Чехович народився 1870 року в м. Кам`янець-Подільський. Закінчив Володимирський Київський кадетський корпус, 1-ше Павлівське військове училище (1891), служив в 11-й польовій артилерійській бригаді. У 1906 році закінчив Олександрівську Військово-юридичну академію, був кандидатом на військово-польові посади, військовим слідчим. З 1908 року перебував на посаді помічника військового прокурора Кавказького військово-окружного суду, з 30 серпня 1912 року – помічник військового прокурора Київського військово-окружного суду, з 19 липня 1914 року – штаб-офіцер при завідувачі військово-судової частини штабу головнокомандувача Південно-Західного фронту, з 1 вересня 1917 року – військовий суддя Київського окружного суду, з 20 серпня 1917 року – голова корпусного суду 32-го армійського корпусу.

З 1 січня 1918 року Чехович – товариш начальника головної військово-судової управи Військового міністерства УНР, з 10 березня 1918 року – старший військовий слідчий, а з 20 квітня 1918 року – голова Київського вищого військового суду. З 20 жовтня 1918 року – начальник прокурорського відділу Головної військово-судової управи та головний військовий прокурор Української Народної Республіки.

Історики зазначають, що помер Чехович в еміграції – у Польщі. За деякими дослідженнями – 1936 року. Але на місці поховання пам’ятна табличка зазначає рік смерті – 1928-й.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-