На

На "Свято Ковалів" до Франківська привезуть прапор бойового корабля з анексованого Криму

Фото, відео
Укрінформ
В Івано-Франківську на фестивалі «Свято Ковалів» збиратимуть кошти на підтримку полонених моряків. Акція «Повернення додому» відбудеться під прапором бойового корабля з анексованого Криму.
Про це кореспонденту Укрінформу на фестивалі «Свято Ковалів», який відкрився в Івано-Франківську, розповіла мачуха полоненого Андрія Ейдера, Євгенія.

«Фестиваль висловлює підтримку нашим полоненим морякам. Сюди має приїхати ще великий прапор, який при анексії Криму вивезли з бойового корабля. А тут ось є листівки, які ми надрукували для акції «Повернення додому». На листівках зображені картини, намальовані художниками з усієї країни як копія твору Беати Куркуль «Маленький кораблик повертається додому». Їх можна придбати за 20 гривень, кошти скеруємо на підтримку полонених хлопців», - повідомила Євгенія Ейдер.

Вона зауважила, що на фестивалі «Свято Ковалів» родина Андрія Ейдера має намір презентувати ще один проект «Нескорені духом», мета якого – виготовити іменні кортики для полонених моряків. Каже, що геральдисти ВМС України вже розробляють зображення, яке буде на цих кортиках.

«Нескорені духом» - це мій проект. Мета – виготовлення 24-х морських кортиків, які отримають усі наші хлопці, які зараз знаходяться у полоні. Кортики не повторюватимуться. Їх куватиму я та інші ковалі, які вміють виготовляти зброю. На одній стороні кортиків буде напис «Нескорені духом», на іншій – прізвище та ім’я полоненого моряка, для якого він зроблений», - зазначає батько Андрія Ейдера - Дмитро.

Він зізнається, участь у фестивалі «Свято Ковалів» бере не вперше. Зброєю займається вже давно. Ще коли жив та працював в Одесі. Там, каже, кузня була на причалі моря біля частини, де пізніше служив його син. Нині з ним батько спілкується лише через адвоката та консула.

«Приблизно тиждень тому був дзвінок від Андрія. Він спілкувався зі своєю дівчиною майже 10 хвилин. Одразу після президентських виборів росіяни дозволи дзвінок Андрію», - зазначає Дмитро Ейдер і додає, що син нині просить батька опікуватись його дівчиною, допомагати їй, бо це, каже, його майбутня дружина. А щойно Андрій повернеться додому , то планує вступити до українського вишу і вчитися на військового офіцера.

Читайте також: Порошенко затвердив склад делегації на слухання щодо українських моряків

Як відомо, 25 листопада російські силовики у Керченській протоці відкрили вогонь по українських кораблях, захопили їх і 24 членів їхніх екіпажів. Троє моряків при цьому були поранені. Усіх захоплених українців утримують у СІЗО в Москві. Українська влада визнає їх військовополоненими.

В Івано-Франківську 3 травня відкрився фестиваль «Свято ковалів». Його учасниками стали майстри з 20 країн світу. Вони виготовлятимуть елементи на тему «Якір», з метою привернути увагу суспільства до річок, що зникають, та проблем в екології.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-