План дій для старост ОТГ презентували на Дніпропетровщині

План дій для старост ОТГ презентували на Дніпропетровщині

Фото
Укрінформ
«План дій старости – 12 кроків успішного старту» презентували старостам об’єднаних територіальних громад на Дніпропетровщині.
Методичний інструмент отримали команди децентралізаторів Чернівецької, Миколаївської та Вінницької областей під час дводенного навчального візиту, організованого Дніпропетровським, Миколаївським, Чернівецьким та Вінницьким Центрами розвитку місцевого самоврядування, створеними за сприяння Програми U-LEAD з Європою та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Експертами Дніпропетровського ЦРМС розроблено практичний посібник «План дій старости: 12 кроків успішного старту», типовий паспорт старостинського округу та рекомендації щодо організації роботи офісу старости в громаді. Зазначені рекомендації практично впроваджені у 132 старостинських округах 63 ОТГ Дніпропетровської області», - розповіла директор Дніпропетровського ЦРМС Олена Тертишна.

План дій старости ОТГ презентували на Дніпропетровщині / Фото: Микола М'якшиков. Укрінформ

Як пояснила радник із питань децентралізації Дніпропетровського ЦРМС Ольга Кірєєва, спершу план дій старости мав вісім кроків. Він передбачав необхідність знайти своє місце в системі місцевого самоврядування, визначити правові засади діяльності, сформувати власний план дій, опрацювати стратегічний підхід, взяти на озброєння проектний інструментарій, залучитися до бюджетного процесу, поліпшити надання адміністративних послуг в громаді та налагодити співпрацю з громадськістю. Згодом кроків стало десять – прийшло розуміння, що необхідно долучити громадян до бюджету участі, ввести практику партисипативних бюджетів. А також встановити корисні та продуктивні зв’язки із сусідами, запровадити міжмуніципальне співробітництво.

«Сьогодні ми маємо вже 12 кроків успішного старту. І, крім всього, пропонуємо старостам стати лідерами та згуртувати команду, створити унікальність своєї території, подбати про її брендування. Нині наші експерти, завдяки напрацьованому старостами досвіду, готові сформувати й 15 і навіть більше кроків. Це той алгоритм, ті управлінські інструменти, завдяки яким розвиваються наші громади», - зазначила Кірєєва.

Торік Дніпропетровський ЦРМС розробив та реалізував Всеукраїнський дистанційний курс «Староста: лідер, представник інтересів територіальної громади», участь у якому взяли 326 старост з усіх областей України. За результатами цього курсу старостами було реалізовано багато інноваційних ідей розвитку. Також з допомогою експертів Дніпропетровського ЦРМС підготовлено 16 спікерів-старост, які успішно презентували результати своєї роботи в інших регіонах України під час навчальних візитів, присвячених роботі старост громад, а також під час тематичних заходів Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад. З кращими практиками розвитку старостинських округів Дніпропетровської області ознайомили й учасників навчального візиту. Гості відвідали шість старостинських округів, ознайомилися з інфраструктурою, оглянули організацію роботи старост Новомиколаївки Сурсько-Литовської ОТГ, Волоського та Братського Новоолександрівської ОТГ, Привовчанського Троїцької ОТГ, Булахівки Межиріцької ОТГ, Кочережок та В’язівок Вербківської ОТГ.

Читайте також: Тергромади Дніпропетровщини вчились управляти автономними освітніми закладами

«План дій старости: 12 кроків успішного старту», що розробив Дніпропетровський ЦРМС, став для мене настільною книгою дій. На моєму окрузі впроваджено усі 12 кроків, завдяки чому бюджет Волоського старостинського округу зріс до 16 млн грн. Офіс старости став точкою економічного зростання громади, у нас побували делегації старост з 19 областей України. І нам дуже приємно, коли до нас приїжджають, ми радо ділимося тим, що знаємо і вміємо», - зауважив староста Волоського старостинського округу Новоолександрівської ОТГ Андрій Пінчук.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами - Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією і підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-