У Харкові представники громадськості зустрілися з посланником уряду ФРН

У Харкові представники громадськості зустрілися з посланником уряду ФРН

Децентралізація
Укрінформ
Представники громадських організацій Харківщини зустрілися зі спеціальним посланником уряду Німеччини з питань реформ у галузях урядування та децентралізації в Україні Ґеорґом Мільбрадтом.

Зустріч відбулася у Харківському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми  відвідали декілька ОТГ в Харківській та Сумській областях. Моє завдання - ознайомитися з ситуацією на місцях, обговорити її з представниками облдержадміністрацій та облрад. Децентралізація, яку розпочато в Україні з 1 квітня 2014 року, - не технічний проект, а засіб змінити мислення, навчити людей на місцях самоорганізовуватися, приймати рішення та виконувати їх на користь громади. Але для цього треба створити умови. Я відвідую Україну 5-й рік, з часів Майдану, та можу зробити кілька висновків. Головне завдання реформи - створити діючі, спроможні громади, які можуть вирішувати свої проблеми без участі держави, бо вона передає їм не тільки функції, а й фінансування. Це завдання сприймають на місцях добре. Ось приклад: я відвідав Пісочинську громаду під Харковом і подивився, яку сучасну школу вони побудували. А в Тростянці Сумської області  спроможна ОТГ фінансує районну лікарню, чого раніше не було", - зазначив  Мільбрадт.

Відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу щодо впливу менталітету на швидкість створення ОТГ на сході чи заході країни,  Мільбрадт підкреслив, що на це впливає не менталітет, а зволікання місцевої влади та неспроможність втілити у життя плани добровільного створення ОТГ.

"Зрозуміло, що в них немає досвіду, і їх треба навчати”, - наголосив Мільбрадт.

Він також підкреслив,  що децентралізація - це не федералізація.

Читайте також: Тергромади Дніпропетровщини вчились управляти автономними освітніми закладами

"Україна - унітарна держава на відміну від Німеччини. За останні 50 років ми повністю змінили устрій на місцях. Верховна Рада у 2015-2016 році активно займалася процесом децентралізації, швидко схвалювала деякі закони, але з  2017-го стала більш повільною, бо досі не розглянуто низку проектів. Більш того, з 2015 року не схвалено поправки до Конституції України, тому що їх пов’язали із ситуацією в Донецькій та Луганській областях. Чекаємо, що нова Рада активніше візьметься за децентралізацію", - пояснив Мільбрадт.

За його словами, в Україні треба найшвидше доповнити законодавство про ОТГ,  а також вирішити питання з наглядом за їхньою діяльністю, щоб не стільки контролювати рішення на місцях, скільки допомагати й радити громадам працювати у правовому полі.

"Перебуваючи з візитом на території Харківщини, я мав дві зустрічі з сільськими та селищними головами в Краснокутському та Богодухівському районах. Говорячи про свою позицію щодо об’єднання, голови місцевих рад торкнулися проблеми недовіри та побоювання щодо несправедливого розподілу повноважень, ресурсів тощо", - сказав Мільбрадт.

За його словами, він протягом останніх років сприяє реформі децентралізації в Україні і зміцненню місцевого самоврядування, тісно працюючи з політичною елітою, урядом України та Верховною Радою, з Мінрегіоном.  

"Я жив у маленькому німецькому містечку, де лише тисяча мешканців. І нам пропонували об’єднання з містом, деякі побоювалися, що селище занепаде. Але після того, як місто запропонувало нам угоду про надання автобусного маршруту та ми її уклали, люди надали згоду на об’єднання. Це було наприкінці 90-х років, минуло близько 20 років, і ніхто не хоче повертатися до старого адміністративного устрою, а угода щодо надання автобусного маршруту, яка дала можливість посилити довіру між містом та селищем, існує до цього часу", - розповів Мільбрадт.

На його думку, проблема з недовірою може бути вирішена за рахунок укладання такихугод, в яких можна описати всі умови, майбутній розподіл коштів між територіями, реалізацію тих чи інших проектів.  

"Є можливість також використати такий механізм, як міжмуніципальне співробітництво, що дозволить досягти якоїсь певної мети спільно з сусідами та  згуртує їх", - вважає спеціальний посланник Німеччини.

Як повідомляв Укрінформ, у Харківській області створено 18 ОТГ, що складає третину від плану.  

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею і Швецією і підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: В'ячеслав Мадієвський

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-