У Харкові вшанували ліквідаторів аварії на ЧАЕС

У Харкові вшанували ліквідаторів аварії на ЧАЕС

Фото
Укрінформ
У Харківській області працює багато регіональних програм допомоги ліквідаторам аварії на ЧАЕС, а також постраждалим від аварії, зокрема, спрямованих на якісніше медичне обслуговування.

Про це йшлося під час церемонії покладання квітів до пам'ятника жертвам Чорнобильської катастрофи в Молодіжному парку Харкова, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У Харківській області проживає понад 20 тисяч ліквідаторів аварії на ЧАЕС та людей, які постраждали від цієї аварії. Ми шануємо пам'ять тих людей, які загинули, але пам'ятати про чорнобильців потрібно кожен день. В області працює велика кількість регіональних програм, ми зміцнюємо матеріальну базу установ, які надають допомогу чорнобильцям, в тому числі, диспансеру радіаційного захисту населення. Також ми в постійному контакті і співпраці з громадськими організаціями ліквідаторів аварії на ЧАЕС, щоб приділяти першочергову увагу саме тим питанням, які для них є найбільш актуальними", - зазначила голова Харківської ОДА Юлія Світлична.

Покладання квітів до пам’ятника чорнобильцям у Харкові / Фото: Мадієвський В’ячеслав, Укрінформ

За словами голови обласної організації "Союз Чорнобиль України" вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС Анатолія Винника, в ремонт диспансеру радіаційного захисту населення минулого року вкладено близько 20 млн грн: "У цьому році - ще 10 млн направлено на поставку нового обладнання, що дозволяє підняти медобслуговування чорнобильців на високий рівень, зберегти їхнє здоров'я, адже свого часу кількість чорнобильців на Харківщині сягала 30 тисяч".

Напередодні ввечері в рамках міжнародної акції "Запали свічку" понад півсотні харків'ян - ліквідаторів аварії на ЧАЕС прямо на асфальті біля пам'ятника чорнобильцям запалили півтори сотні свічок, розставивши їх у формі знака радіаційної небезпеки. У хвилину мовчання присутні схилили голову в пам'ять про загиблих, поклали квіти до пам'ятника.

Акція «Запали свічу» у Харкові / Фото: Мадієвський В’ячеслав, Укрінформ

За словами заступника голови обласної організації "Союз Чорнобиль України" Віктора Жигаєва, який у червні-липні 1986 року у складі батальйону пожежних з Харкова гасив палаючі торфовища і охороняв підходи до станції, в рамках пожежно-технічної виставки в Головному управлінні ДСНС в Харківській області діє зал Чорнобильської слави, де виставлені експонати, що розповідають про харків'ян - ліквідаторів аварії: "Але це відомчий зал, не кожен може туди прийти. Треба, щоб влада допомогла нам створити міський Музей Чорнобильської слави, відкритий для всіх, щоб молодь знала про подвиг чорнобильців".

За словами керівника арт-проекту "Чорнобильська майстерня" Любові Негатіної, акція "Запали свічку" проводиться в Харкові у відповідь на заклик Міжнародного Чорнобильського сайту, створеного до 25-ї річниці аварії на ЧАЕС: "В рамках проекту ми проводимо зустрічі земляків-чорнобильців, фотовиставки, презентації книг на тему дня".

Читайте також: Суспільне покаже фільм про операторів УТ-1, які знімали аварію на ЧАЕС

Як повідомляв Укрінформ, 25 квітня 2017 року в Харкові презентовано унікальний архів усних спогадів 200 земляків-ліквідаторів аварії на ЧАЕС та переселенців із зони катастрофи. Серед ініціаторів проекту - Міжнародний освітній фонд (Дортмунд) і "Німецько-українська партнерська мережа".

З 2015 року в регіоні діє пересувна фотовиставка "Чорнобиль: я там був". В експозиції - близько 200 кольорових і чорно-білих фото з сімейних альбомів чорнобильців.

Зараз у Харківській області проживають 20719 осіб, які користуються пільгами відповідно до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", в тому числі, 10500 ліквідаторів наслідків аварії, 5,3 тисячі переселенців із зони радіоактивного забруднення, 2,7 тисячі дітей, які постраждали внаслідок аварії, майже 2 тисячі дружин померлих ліквідаторів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-