Спецоперацію

Спецоперацію "Кордон" проведуть у 15 областях

Укрінформ
Напередодні розпочався підготовчий етап спеціальної спільної прикордонної операції «Кордон-2019», яка проходитиме з 10 травня по 30 листопада 2019 року у взаємодії різних українських служб, міністерств та відомств та зарубіжних і міжнародних партнерів.

Про це сьогодні повідомляє прес-служба Держприкордонслужби.

“23 квітня розпочався підготовчий етап спільної спеціальної прикордонної операції «Кордон-2019». Активна її фаза проходитиме від 10 травня по 30 листопада 2019 року. В рамках операції проводитимуться заходи із протидії загрозам у сфері боротьби з незаконним переміщенням через державний кордон нелегальних мігрантів, підакцизних товарів, контрабанди наркотичних засобів, зброї тощо”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що операцію Державна прикордонна служба проводитиме у взаємодії із НПУ, ДМС, НГУ, СБУ, ПС ЗСУ, ДФС, Державною авіаційною службою, Міністерством освіти і науки України, Украерорухом та АТ «Укрзалізниця».

Як наголосили в ДПСУ, проведення спільних спеціальних прикордонних операцій є ефективним механізмом зниження рівня протиправної діяльності на державному кордоні.

Традиційно її проведення операції заплановано у 15-ти прикордонних областях (крім району проведення операції Об’єднаних сил) та м. Київ.

Залучатимуться як сили та засоби всіх регіональних управлінь (окрім Донецько-Луганського РУ), ОКПП «Київ», резерви голови Державної прикордонної служби України, правоохоронних та взаємодіючих органів України, так і прикордонних відомств суміжних держав (Республіки Польща, Словацької Республіки, Угорщини, Румунії, Республіки Молдова, міжнародних організацій (Європейське агентство «FRONTEX» (з питань управління оперативною співпрацею на зовнішніх кордонах держав-членів Європейського Союзу), Місія Європейського Союзу EUBAM (з надання прикордонної допомоги Україні та Молдові).

Як і в попередні роки, в ході операції передбачається проведення раптових дій резервів на найбільш активних ділянках кордону та в пунктах пропуску, застосування спільних міжвідомчих мобільних груп на шляхах руху правопорушників та в пунктах пропуску.

Планується проводити повітряний моніторинг прикордонних районів та лінії кордону із застосуванням прикордонної (в тому числі безпілотної) авіації, спільні із представниками взаємодіючих структур перевірки суб’єктів авіаційної діяльності поза межами контрольованих прикордонних районів, поїздів які рухаються до кордону, місць накопичення контрабандних товарів та вантажів тощо, а також спільні заходи з охорони кордону із колегами суміжних країн, патрулювання морської та річкових ділянок тощо.

Читайте також: За три роки в Україні створять самодостатню Морську охорону

Також в ДПСУ зазначили, що за підсумками спільної спеціальної прикордонної операції «Кордон-2018» підрозділами Держприкордонслужби у взаємодії із правоохоронними органами України та прикордонними відомствами суміжних держав було затримано 540 нелегальних мігрантів, 18,4 тисячі осіб — за порушення державного кордону та 4750 осіб — за порушення прикордонного режиму. А під час проведення заходів прикордонного контролю виявлено 265 підроблених та більше ніж 3230 недійсних паспортних документів. Також минулого року під час проведення операції відмовлено в пропуску через державний кордон 11,5 тисячам іноземцям, з яких понад 3 тисячі потенційних нелегальних мігрантів.

Крім того, виявлено та вилучено 386 одиниць зброї, понад 2680 штук боєприпасів та близько 350 кг наркотичних, психотропних речовин і прекурсорів, а також товарів на майже 130 млн гривень.

Були виявленні під час операції понад 530 викрадених автомобілів та 360 - з підробленими несправними документами.

Фото Держприкордонслужби

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-