У Чернівцях обговорили, як депутату стати ефективним менеджером громади

У Чернівцях обговорили, як депутату стати ефективним менеджером громади

Децентралізація
Укрінформ
Депутат об’єднаної громади повинен стати, в першу чергу, ефективним менеджером в ОТГ.

Як цього досягти та вміло використати свої права депутати громад дискутували з експертами під час семінару «Депутат громади: як стати ефективним представником своєї громади», який відбувся за ініціативи Чернівецького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Саме депутати, як делеговані представники від мешканців, приймали рішення у процесі об’єднання територіальної громади. Вони стартували з першими кроками, проводили перші сесії, формували структуру управління ОТГ. І надалі на них, так само як і на голові, лежить повний обсяг відповідальності за ефективне управління своєю громадою. Попри те, що депутат і голова є ланками одного ланцюга у цьому управлінському аспекті, вони ще є і дуже потенційно активними комунікаторами тих справ, які реалізуються в громаді. Тобто, отой місток між мешканцями і апаратом формують депутати. З іншого боку, депутати є прекрасними контролерами усіх процесів, які відбуваються в Об’єднаних територіальних громадах. З одного боку – це повноваження, з іншого боку – це відповідальність і з третього боку – це ще і питання контролю, моніторингу і допомоги. Тому роль депутата є чи не важливішою навіть за роль голови у процесах перших років після об’єднання громади», – розповів директор Чернівецького ЦРМС Тетяна Татарчук.

Тому, за її словами, виникла необхідність пропрацювати питання повноважень депутата, тих сфер, в яких вони здійснюють свою діяльність. А також тих можливостей, які зараз мають депутати, як одні з ключових учасників процесу реформування місцевого самоврядування.

Про права та обов’язки депутатів місцевих рад присутнім розповіла радник з юридичних питань Чернівецького ЦРМС Вікторія Чебан.

«Депутат представляє інтереси всієї територіальної громади. Навіть якщо вас обрали по певному округу і ви намагаєтесь відстоювати інтереси мешканців саме того округу, це не означає, що вам байдуже до проблем інших мешканців громади. Ви є представниками усіх мешканців громади, а не окремого виборчого округу. При цьому головна робота депутата проводиться не у сесійній залі, а під час роботи комісій, в які обраний той чи інший депутат. Саме там потрібно відстоювати інтереси мешканців громади», – сказала Чебан.

Про свою роботу та вирішення проблемних питань варто частіше спілкуватися зі своїми виборцями та залучати мешканців до участі в різних проектах розвитку, вважає радник з питань децентралізації Чернівецької ЦРМС Тарас Прокоп.

Ілюстративним прикладом відсутності комунікації між владою і громадянами він показав фотографію, зроблену в одній з громад. На ній біля відремонтованих пішохідних доріжок, укладених плиткою, люди утворили стежку на газоні, якою всі користуються.

Прокоп пояснив, що тротуари, укладені плиткою, – це те, як бачить їх влада, а стежка на газоні – це те, які тротуари бачать мешканці. І через просту відсутність комунікації між владою і людьми стався фактично неефективний ремонт тротуарів.

Читайте також: Систему "Вулик" запровадять у 400 Центрах адмінпослуг

“Тому перед прийняттям будь-якого рішення потрібно обов’язково вивчати думку людей. В сучасних умовах це не так і важко. Зараз майже всі люди, навіть у селах, користуються інтернетом, соціальними мережами. Тому зараз дуже ефективною є робота тематичних груп у соцмережах, де люди обговорюють проблеми, пропонують способи їх вирішення. Також ефективним може бути і проведення громадських обговорень з тих чи інших питань. Головне слухати думку людей і доносити їм свою», – додав Прокоп.

Експерти також розповіли присутнім депутатам місцевих рад про основи проектного менеджменту та яким чином можна долучитися до реалізації розвиткових проектів громади. Крім того, обговорили роль депутатів у бюджетному процесі ОТГ.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Віталій Олійник

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-