Представники ОТГ Волині вивчали, як стратегічно розвивати території

Представники ОТГ Волині вивчали, як стратегічно розвивати території

Децентралізація
Укрінформ
Як залучити потенційного інвестора у громаду та створити нові робочі місця, як пов'язати розвиток конкретної ОТГ із стратегією розвитку регіону та зекономити кошти, дізнавались учасники семінару “Розробка стратегії розвитку ОТГ”.

Захід організували радники Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування, який створений за підтримки Програми “U-LEAD з Європою” та Мінрегіоном.

“Децентралізація відкрила багато унікальних можливостей для розвитку сільських громад, які виявили бажання спільно вести своє господарство. Проте, ефективність та швидкість змін у кожному конкретному випадку залежить від уміння виявити і задіяти усі ресурси, які є у громаді. Йдеться і про людський потенціал, і про інвестиції, і про можливості створення нових робочих місць. Для цього потрібно усе продумати до дрібниць та спланувати найбільш ефективні напрямки роботи, тобто написати стратегію розвитку громади. Власна стратегія – це успіх для громад. Це підтверджують приклади тих волинських ОТГ, які уже розробили і втілюють цей важливий документ”, - наголосив директор Волинського ЦРМС Анатолій Пархом'юк.

Він підкреслив, що на Волині налагоджена ефективна система з розробки стратегій, тому громадам, які працюють над цим документом, важливо користуватись методикою, запропонованою фахівцями. Вона затверджена Міністерством регіонального розвитку та базується на рекомендаціях, наданих експертами Центрального офісу реформ і при Мінрегіоні. Це дуже важливо, адже саме такі стратегії є дієвими на практиці.

Під час семінару Пархом'юк розповів про актуальні можливості залучення додаткових фінансових ресурсів.

“В рамках діяльності Програми “U-LEAD з Європою” зараз є цікаві можливості, адже діє кілька проектів. Один із них — це проект, що реалізовується за підтримки німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ щодо поводження з твердими побутовими відходами. Три регіони – Волинська, Житомирська та Дніпропетровська області є пілотними в цьому проекті. Вони мають змогу щомісяця відвідувати навчальні модулі та обмінюватися досвідом. Нещодавно група представників волинських ОТГ побувала у Словенії, аби побачити, як там реалізовуються практики поводження з твердими побутовими відходами", - сказав Пархом'юк.

Усі стратегічні плани, які готують волинські громади, пов'язані з розвитком. Це означає, що детально аналізуються ресурси певних територій та відшуковуються найоптимальніші шляхи для вирішення конкретних проблем.

“Одним із драйверів місцевих економік у громадах може бути енергоефективність. З одного боку, це модернізація громадських будівель — шкіл, садочків та будинків культури, де потрібно не лише зробити ремонти, а й оновити систему опалення та утеплити самі будівлі, що дасть суттєву економію для місцевого бюджету. З іншого боку це - модернізація житлового сектора, адже він є одним із найбільших споживачів енергоресурсів в Україні. Саме тому він має і найбільший потенціал економії енергоресурсів. Тобто, модернізувавши житловий сектор, можна скоротити енерговитрати на 50 відсотків тільки по теплу. Це величезні кошти, які можна далі спрямувати в оновлення”, - наголосив радник з муніципальних послуг Програми «U-LEAD з Європою» Петро Лавренюк.

Впродовж останніх років в Україні розроблено і діє чимало ініціатив, які стимулюють енергозбереження. У 2019 запрацює ще одна потужна програма — “Фонд енергоефективності”, в якій для багатоквартирного сектора передбачено суттєві компенсації: якщо здійснюватиметься модернізація системи опалення або заміна вхідної групи вікон, відшкодовуватиметься 40% коштів, витрачених на роботи та матеріали, а при повній модернізації всієї будівлі разом з утепленням можна розраховувати на відшкодування від 50 до 70% вартості робіт та матеріалів.

“Ті громади, які скористаються такими можливостями, отримають відразу кілька шляхів для поповнення місцевої скарбниці: фінансування з державної програми, податки від діяльності місцевих виробників і продавців енергоефективного обладнання, а також від логістики. Це також простимулює створення нових робочих місць. Стратегія на те і передбачена, щоб задіяти сектори, які дадуть швидкий розвиток на певній території і саме енергоефективність є напрямком, який дозволить залучати суттєві кошти на розвиток громади”, - пояснив Лавренюк.

Стратегія є інструментом комунікації внутрішньо - з громадою, зовнішньо — з інвесторами, партнерами, бізнесовими та грантовими структурами. Це важливий елемент управління громадою, і волинські громади, які об'єдналися у перші роки реформи децентралізації, уже активно цим користуються для свого розвитку.

Читайте також: Львівський ЦРМС долучився до розробки стратегії області до 2027 року

“На Волині є кілька громад, які можна ставити у приклад. Одна з них - Павлівська ОТГ, де однією з перших була розроблена, написана та впроваджується дуже якісна як документ стратегія розвитку. Над нею у громаді працювали спільно з радниками Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування. Щоб вивчити правильні підходи та ефективне використання стратегічного управління, варто переймати позитивний досвід саме таких громад, як Павлівська та Княгининівська, адже тут стратегії розроблені не просто для того, щоб вона були, а для того, щоб досягати конкретних результатів”, - наголосив радник з питань регіонального розвитку Петро Гоцалюк.

Зрозуміти важливість командної роботи у розробці стратегії майже 30 учасників семінару змогли під час практичної сесії: вони обмінялись цікавими ідеями та контактами, що допоможе у майбутньому спільно долучатись до впровадження кращих практик та ініціатив на місцях.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Ольга Шарута

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-